Övergång- och utdrivningsskedet

Övergångsskedet är den jobbigaste delen av förlossningsarbetet. Nu är det bara några få centimeter kvar innan du är öppen de 10 cm som krävs innan bebisen kan krystas ut.

Värkarna blir intensiva och väldigt starka. De kommer med ungefär 2-3 minuters mellanrum och varar i 60-90 sekunder. Värkarna som kommer under öppningsskedet är som mest intensiva ungefär i mitten för att sedan avta, men dessa är intensiva genom i stort sett hela värken.

Det kan kännas som om värken aldrig riktigt försvinner innan det är dags för nästa, och det kan kännas svårt att riktigt kunna slappna av mellan dem.
Genomsnittlig tid för övergångsskedet är 15-60 minuter.


Vad kan du göra under övergångsskedet?

  • Istället för att tänka på hur långt det är kvar av förlossningen,
    försök tänka på hur mycket av den du redan klarat av. Tänk på en värk i taget. För varje värk du klarar av desto närmare är det tills du får din bebis i famnen.
     

  • Även genom denna fasen kan olika andningstekniker vara till hjälp.
     

  • Försök slappna av mellan värkarna så mycket som bara går.
    Ta djupa andetag.
     

  • Tänk positivt!
    I slutet av den här fasen kommer du vara öppen 10 cm,
    och då är det dags att börja krysta fram bebisen!


Då fostrets huvud nått bäckenbotten uppstår automatiskt ett krystningsbehov.
Detta skedet kallas för utdrivningsskedet och nu kan kvinnan aktivt kan börja deltaga i födandet.

Krystvärkarna kommer vanligtvis inte lika tätt som de tidigare värkarna, och chansen att kunna vila mellan dem gör att smärtan förhoppningsvis känns lite lättare. Utdrivningsskedet brukar vara mellan 30-60 minuter.

Det är nu bebisen ska ut!


Vad kan du göra under utdrivningsskedet?

  • Hitta en bra ställning som du trivs med och som känns bra.
    En mer upprätt ställning underlättar oftast utdrivningen av barnet
    eftersom du då får hjälp av gravitationen.

  • Försök att slappna av i kroppen samtidigt som du krystar. Om du spänner dig kan det arbeta emot dina krystningsförsök, och utdrivningsskedet tar då längre tid.
     

  • Vila mellan krystvärkarna. Om du är riktigt utmattad kan din barnmorska föreslå att du inte krystar alls under de följande värkarna, utan att du istället försöker ladda upp med ny energi och styrka.
     

  • Sluta krysta om du blir tillsagd att göra så. Försök då flåsa istället. En orsak till att hålla igen med krystandet kan vara för att inte riskera att barnets huvud föds fram för snabbt. Risken för bristningar kan vara större om det går för snabbt.
     

  • Ge allt du har! Ju mer effektivt du krystar desto snabbare kommer din bebis födas ut. Men försök ha kontroll över ditt krystande och känn vilken rytm som passar.
    Lyssna på din kropp och på din barnmorskas instruktioner. Annars är risken att du slösar energi utan att så mycket egentligen händer.