Tiden på BB

Idag stannar de flesta på BB i 2-3 dygn efter det att bebisen är född.
Variationer finns mellan olika sjukhus och det kan vara bra att kolla upp sitt eget sjukhus innan förlossningen för att ta reda på vad som gäller just där.

På vissa BB, oftast i de större städerna, kan det vara ganska fullt och många får då en känsla av att de blir mer eller mindre "ivägkörda" för att bereda plats åt andra nyförlösta kvinnor.

bb_familj.JPG (23546 bytes)

På de flesta BB finns salar för 2 eller 4 mammor. En del har även enskilda rum.
Ofta är dessa främst till för dem som t ex haft komplicerade förlossningar eller gjort kejsarsnitt. Ibland finns möjlighet även för pappan att sova över, men också där skiljer det lite mellan olika sjukhus.

De flesta nyblivna mammor sover inte mycket under tiden på BB. Första natten rusar hormonerna i kroppen och man vill bara gosa och mysa med den nya familjemedlemmen. Det kan också vara svårt att sova på grund av andra orsaker, t ex högljudda snarkningar och skrikande bebisar.

Under tiden på BB görs ett par läkarkontroller av bebisen. Du får även lära dig hur man byter blöjor, klär på och badar den. Är det något du undrar särskilt över så dra dig inte för att fråga personalen. De är ju där för att hjälpa dig. Vid varje säng finns dessutom en knapp du kan trycka på om du behöver hjälp.

bb_mam_pap_barn.JPG (14577 bytes)

Inne på BB får bara mamman, barnet, pappan och eventuella syskon vistas.
Det finns ofta särskilda rum för besökande. Många BB-avdelningar har en tid på dagen, oftast en timma, som kallas för siesta. Då tas inga besök eller telefonsamtal emot.

På BB finns telefonautomater där du kan använda telefonkort. Du kan även få inkopplat en telefon vid din säng. De samtal du ringer därifrån kommer sedan på din hemtelefonräkning.

Vad man också kan vara lite förberedd på är att det kostar en liten slant att ligga på BB. Denna räkning får du hemskickat. Kostnaden brukar inte vara så stor, men det är ändå bra att veta om det.

Vill man inte stanna på BB så länge finns något som kallas tidig hemgång. Då får man komma tillbaka efter ett par dagar för att göra en läkarundersökning av barnet, samt att ta PKU-provet som görs 72 timmar efter förlossningen.

Ibland tillstöter komplikationer under förlossningen eller så föds bebisen för tidigt. Om barnet av någon anledning inte mår bra kan det vara nödvändigt att stanna längre på sjukhuset. Kanske behöver bebisen ligga i kuvös ett tag. Då kan tiden på BB vara fylld av oro.

De flesta sjukhus tillåter inte att man har blommor på rummen. Detta på grund av att det kan finnas allergiker.

Medan du är gravid kan det vara bra att göra ett studiebesök på det BB där du tänkt föda. Många får göra detta då de går på föräldrautbildningen. Om det inte är så där du bor kan du ringa BB och höra vilken dag de tar emot studiebesök.