Svamp (torsk)

Det är vanligt att nyfödda drabbas av svamp i munnen, även kallad torsk. Det orsakas av svampen Candida albincans. Svampen brukar yttra sig på så sätt att det blir en vit beläggning i munnen på barnet.

Svampen kan även finnas på mammans bröstvårtor. Det kan vara små sår som inte vill läka, vita små fläckar, och flagig, röd och irriterad hud på bröstvårtan. Svampen syns inte alltid, utan ibland kan det bara visa sig genom en smärta i bröstvårtan som strålar ut i bröstet.

Det går bra att amma barnet fastän man har svamp, men däremot bör man inte spara mjölken för infrysning efter som svampen kan finnas kvar i den även efter djupfrysningen.

Du kan på egen hand försöka behandla torsken genom att pensla med vischyvatten eller samarin i barnets mun med hjälp av en tops. Badda även mammans bröstvårtor med detta.

Försvinner inte torsken så vänd dig till bvc eller en läkare för att få hjälp. Man kan behandla bröstvårtorna med något som kallas Mycostatin-kräm, och barnet behandlas med Mycostatin mixtur på en bomullspinne som man penslar med i munnen. Behandlingen bör pågå i minst 10 dagar. Det är viktigt att både mamman och barnet behandlas samtidigt. Ibland kan behandlingen behöva upprepas.

Det är viktigt med god hygien. Tvätta händerna i samband med amning, blöjbyten och toalettbesök. Även nappar, nappflaskor, bröstpump, bitleksaker bör kokas för att få bukt med svampen.