Mjölkstockning

)

Vilka symtom tyder på att det är mjölkstockning jag drabbats av?

 


Oftast brukar man känna att det ömmar i bröstet. Det kan också bli rött och hårt. Det är inte heller ovanligt att få feber i samband med en mjölkstockning. Febern kan bli hög, uppåt 40 grader.

 

När kan man drabbas av mjölkstockning?

 


Det finns flera orsaker till att man kan drabbas av mjölkstockning. En av orsakerna är om bröstet av någon anledning inte töms helt. Barnet kanske suger fel eller suger inte tillräckligt länge. Det kan då finnas mjölk kvar i mjölkgångarna som täpper till och orsakar en inflammation.

Hur kan jag förebygga att få mjölkstockning?


Oftast kan man känna i brösten om man har en stockning på väg. Det finns då några metoder man kan tillgå för att lindra besvären.

1. Använd en stadig BH helst utan byglar.

2. Amma oftare än vanligt och börja alltid med bröstet med stockning,
eftersom barnet suger bäst i början.

3. Massera mjukt och försiktigt över stockningen och i riktning ut mot
bröstvårtan medan barnet suger.

4. Pumpa ur eventuellt kvarvarande mjölk efter varje amning.
Bröstet ska kännas likformigt mjukt och utan knölar eller klumpar.

5. Värm stockningen med fetvadd eller värmedyna.
Varma bad eller duschar är också bra, liksom att blåsa med en varm hårfön en liten stund.

6. Vila och ta det lugnt.

 

Vad ska jag göra om jag fått mjölkstockning?

Testa först metoderna här ovan.

Hjälper det inte bör du kontakta BVC eller BB. Ibland kan det vara svårt att själv massera det onda bröstet effektivt nog, och du kanske även behöver pumpa ur med en elektrisk pump.
De flesta BB har sådana pumpar att hyra ut.

Det finns också ett speciellt nässpray som innehåller hormonet oxytocin. Detta stimulerar mjölkproduktionen och gör det lättare att tömma brösten.

Kompresser med alsollösning kan läggas mot det inflammerade området. Alvedon kan användas för att lindra smärtan och få ner febern.

Skulle mjölkstockningen och febern hålla i sig i mer än 3 dygn behöver du förmodligen antibiotika för att hejda inflammationen.


Har du frågor eller funderingar angående amning så kan man även ta kontakt med amningshjälpen på http://www.amningshjalpen.se