Springmask

Springmask är den vanligaste sortens mask som kan drabba oss människor. Den sprider sig mycket lätt och är därför vanligt förekommande hos både barn och vuxna.

Masken sprider sig genom att man får i sig äggen. Dessa kan finnas t ex i jorden, spridas med flugor och även finnas i damm där de kan överleva i upp till 2 veckor. Därför är det lätt att det blir en epidemi om t ex ett barn på dagis får det.

Springmasken i sig är inte farlig, men det kan ändå vara besvärligt och obehaglig om man drabbas. Har man fått springmask brukar man oftast märka det genom att det kliar vid ändtarmen. Klådan kan vara extra besvärligt på kvällar och nätter. Man kan även upptäcka de små sytrådstunna, centimeterlånga maskarna i avföringen eller kring ändtarmsområdet.
Hos flickor kan de även sprida sig till slidan och utveckla slidkatarr.

Det finns receptfria läkemedel mot springmask, Vermox och Vanquin. Det kan vara bra att behandla alla i familjen om någon familjemedlem drabbas.

Man bör också tänka på att vara extra noga med hygienen, att duscha varje morgon för att få bort äggen kring ändtarmsöppningen, och att tvätta händerna efter varje toalettbesök och före varje måltid. Byt sängkläder och underkläder ofta, särskilt de första 7-10 dagarna efter en behandling. Klipp naglarna korta och sätt gärna på barnet en pyjamas med åtsittande byxor så att hon eller han inte kommer åt att klia sig i stjärten. Bomullshandskar kan också vara bra att ha på barnet om nätterna.

För att lindra den värsta klådan på morgonen kan man stoppa in en liten bomullstuss med matolja på i ändtarmen.