Bilsäkerhet
 

I Sverige har vi lag på att alla som åker bil ska använda bilbälte. Barn under sju år ska dessutom ha en särskild skyddsanordning – babyskydd, bilbarnstol, bältesstol/kudde.
Läkare och forskare rekommenderar att barn ska använda bältesstol eller kudde upp till ca 10-12 års ålder.


Redan innan barnet föds kan det vara bra att tänka på att barnet ska sitta säkert i bilen. Hur tar ni er hem från BB? Om ni åker taxi hem är det inte säkert att de har babyskydd att erbjuda och det kan då vara bra att ha med ett eget. Babyskydd finns att köpa eller hyra för några hundralappar.
 

Utrustningen ska passa både barnet och bilen. Prova före köp. Följ anvisningarna noga. Kontrollera att barnen sitter säkert fastspända innan du startar bilen.



nyfödd
-> ca 9 mån

Vad man bör tänka på då man väljer babyskydd är att det är lagom stort. Bebisen ska vila stadigt och bekvämt med skydd för hela huvudet. Alternativ till babyskydd är babybäddar och skyddsnät till barnvagnsinsats, men dessa ger inte samma goda säkerhet för barnet som babyskyddet gör. Om man ändå väljer skyddsnät så bör man tänka på att placera bebisens huvud in mot bilens mitt.

Följ instruktionerna noga då du spänner fast bebisen i babyskyddet. Men några saker du bör tänka på är att det ska sitta stadigt och att du inte lutar det alltför mycket.
Barnet hålls på plats av det bältet som hör till babyskyddet, och skyddet sätts i sin tur fast med säkerhetsbältet.

Tänk på att aldrig sätta barnet på en plats med krockkudde och att ett babyskydd är urvuxet då barnets huvud når över dess kant eller överskridit maxvikten. Man brukar säga att babyskyddet kan användas tills barnet är runt 9 mån.
 


ca 9 månader –> ca 4 år

När barnet håller på att växa ur babyskyddet samt kan sitta stadigt utan stöd
är det dags att byta till en bilbarnstol. Med denna sitter barnet bakåtvänd i framsätet eller baksätet, och barnet sitter fastspänt med det bälte som hör till bilbarnstolen.

Följ instruktionerna noga då du monterar fast stolen. De flesta bakåtvända stolar ska luta mot intrumentbrädan då man har den i framsätet och vila mot framsätets ryggstöd då du har den i baksätet. En del stolar är godkända för alla platser i bilen, även platser med enbart tvåpunktsbälte, men ta reda på vad just din bilbarnstol är godkänd för.

Här är några stolar som är godkända för att användas bakåtvända
på alla platser i bilen, även där det bara finns tvåpunktsbälte:

- Akta Duoflex Basic
- Akta Duoflex Comfort
- Britax Freeway
- Britax Two-way plus


Några saker som är bra att tänka på angående bilbarnstolar...

- Då du köper en bilbarnstol kan det vara bra att prova den på alla platser i bilen. Dels för att få veta exakt hur den monteras dit och dels för att se så att den får plats såväl i framsätet som i baksätet på din bil.

- Kolla att du fortfarande kan använda höger backspegel när stolen är monterad i framsätet.

- Köper du en begagnad stol så se till att få med bruksanvisningen. Ta även reda på att stolen inte varit med om någon krock och att bältena inte är slitna. En bilbarnstol som varit med om en krock är inte längre säker utan ska slängas.

- Använd inte en bilbarnsstol som är äldre än tio år. Köper du en begagnad stol bör denna inte vara äldre än 6 år, eftersom du förmodligen kommer att använda den i ca 4 år. Tillverkningsdatum ska stå stämplat i stolens rygg eller i botten. När det gäller babyskydd så bör den inte användas när det är äldre än 5 år.

Ju nyare stol desto bättre eftersom utvecklingen går snabbt framåt. Köp inte en stol som är tillverkad enbart av frigolit. Stolen ska ha ett hårt plastskal och ska vara oskadad. Ta gärna av klädseln och kontrollera att skalet är helt. Ibland kan det dock vara svårt att se små skador på stolarna.

- Tänk på att stolens metalldelar kan bli brännande heta under varma dagar.

- En del stolar går att luta, vilket är bra för barnet då det ska sitta bekvämt och sova. Men luta inte för mycket! Tester har visat att ju mer man lutar stolen desto högre blir belastningen på barnets nacke och rygg vid en krock.

- Se till att bilbarnstolens bälten inte är snurrade då barnet sitter fastspänt.

- Har du en minibuss eller van gäller oftast andra monteringsanvisningar än i vanliga personbilar. Ta reda på att stolen du köper är godkänd för just den typen av bil du har.

- Låt barnet sitta bakåtvänt så länge som möjligt, allra helst tills barnet är 4-5 år. Innan dess är huvudet fortfarande väldigt stort i förhållande till barnets kropp och risken för nackskador är stor. Enligt tester som gjorts är det tio gånger säkrare att sitta bakåtvänd jämfört med att åka framåtvänd.

Hos en fyraåring utgör huvudets vikt ca 18% av kroppsvikten, och hos yngre barn står huvudets vikt förstås för ännu större procent av kroppsvikten. Jämför detta med ca 6% hos en vuxen.

- Sätt aldrig barnet på en plats med krockkudde!


ca 4 år –> ca 10-12 år

Nu är det dags att byta till bältesstol eller bälteskudde. Skillnaden mellan en bältesstol och en bälteskudde är att stolen har ett högt ryggstöd. Sitter barnet på en plats i bilen som saknar huvudstöd är bältesstolen bäst. Stolen hjälper också till att hålla bältet på plats när barnet sover.

Se till att säkerhetsbältet hamnar rätt. Det ska sitta nära halsen på axeln, över bröstbenet och ner över låren. Ju närmare kroppen desto bättre skydd.

Låt aldrig barnet sitta med bältet under armen. Även om det sitter obehagligt nära halsen så finns det inga barn som fått huvudet avslitet på grund av detta vid en krock.

Se till att bältets höftdel inte hamnar för högt upp. Det ska löpa över barnets lår och inte över magen.

Barn under 140 cm ska aldrig sitta på en plats med krockkudde, och i bilar utan krockkudde bör barnet nått en längd av minst 130 cm för att sitta framåtvänd i framsätet med bälteskudde.


Gravida kvinnor

Säkerhetsbältet ska dras över bröstbenet och under magen ner mot låren.
Det finns även speciell utrustning att köpa för att få bältet att hamna bekvämt och säkert. Åk inte bil utan säkerhetsbältet på!

Är det möjligt så bör du undvika att själv köra bilen i slutet av graviditeten. Har du otur kan ratten och krockkudden skada babyn om olyckan skulle vara framme.