Att resa med barn

Att resa med barn är oftast inga problem, men det krävs förstås lite mer planering än om man reser själv. Hur mycket planering som krävs beror förstås på barnets ålder, vart man ska resa och hur länge man ska vara borta. Försök att anpassa resan och resmålet efter barnet så gott det går.

ATT RESA MED FLYG
Spädbarn (0-2 år)
Tänk på att beställa biljetterna i god tid, särskilt om du ska på en långflygning, när du reser med ett spädbarn. Det finns speciella platser på flyget just för småbarn, men dessa finns endast i begränsat antal. På dessa platser finns en slags vagga som är fäst på väggen.

Får du inte plats på en av de speciellt avsedda platserna får du ha barnet i knäet under hela resan. Man får då ett extra bälte åt barnet att fästa på sitt eget bälte.

Att börja resan med en ren och mätt bebis kan kännas skönt, så passa på att byta blöja och mata innan avresan.

Barn under 2 år är de som reser billigast, men helt gratis brukar det inte vara utan ni kan räkna med ett flygtillägg som brukar kosta ett par hundra. Kolla med resebyrån när ni bokar.

Även små barn behöver pass. I Sverige krävs inget foto på de små barnens pass, men det kan ändå vara bra att skaffa ett pass med foto eftersom många andra länder kräver detta för inträde i landet.

Några saker som kan vara bra att ta med ombord på planet är näsdroppar, blöjor, extra ombyte kläder, några leksaker och eventuellt en bärsele. Är det ett lite större barn du reser man kan man även få ta med paraplysulkyn ombord. En del flygplatser, dock inte alla, har även sulkys att låna ut.
Använder barnet napp och snuttefilt så ta med dem ombord också. Dessutom kan välling, barnmat på burk och någon frukt också vara en bra idé att ta med (ifall barnet äter sån mat). Mat på flyget ingår ej till småbarn.

Vid start och landning är det lätt hänt att det slår lock för öronen. Att använda näsdroppar kan lindra trycket i öronen och underlätta tryckutjämningen. Ge gärna barnet något att äta på så att hon eller han sväljer då och då. Det allra bästa är att amma barnet eller ge barnet flaska. Att låta barnet suga på sin napp kan också hjälpa. Men var beredd på att barnet kan tycka det är obehagligt med tryckförändringarna och för de allra minsta är det inte så lätt att förklara varför det känns som det gör.

Barnvagnen får man ta med som extra bagage utan kostnad. En stor platspåse att paketera den i kan man oftast köpa på flygplatsen för ca 20-30:-. Kan vara bra att kolla upp i förväg eftersom vissa flygplatser kräver att man står för paketering av vagnen själv. Men på t ex Landvetter och Arlanda är det inga problem med detta.
En bra idé är att passa på att packa ner blöjpaketet (om du har med dig detta) i korgen under vagnen. För att undvika att paketet kommer bort om plastpåsen skulle gå upp så kan du linda fast den några varv med en grov tejp.

Planerar ni att åka mycket bil utomlands kan det vara en idé att ta med sig egen bilstol. I en del länder har inte säkerhetstänkandet kommit så långt som här i Sverige och att små barn åker bakåtvänt är inte alltid en självklarhet där.

Föräldrapenning har man rätt till även då man är utomlands, men är ni bortresta längre än ett år blir man utförsäkrad. Barnbidrag betalas ut under 6 mån.
 

Större barn
Att resa med barn som är 4-5 år eller äldre innebär egentligen inga större risker än för vuxna. De brukar ha lätt att anpassa sig och kan få ut mycket av resan. De brukar heller inte lida av miljö- och klimatförändringar lika mycket som de allra minsta.

På en del hotell finns speciella klubbar för barnen att vara med i, t ex Bamseklubben (Fritidsresor). För att ditt barn ska vara garanterad en plats så boka det i samband med bokningen av resan. En vecka kan kosta ca 200:-. Kostnader för vissa aktiviteter utanför ordinarie program tillkommer.

Under flygningen kan det uppstå tryckförändringar som gör att det slår lock för öronen. Låt gärna barnet ha något att dricka under tiden eller ett tuggummi eller en godisbit att tugga på. Ni kan även redan hemma börja öva hur man tryckutjämnar genom att gäspa eller hålla för näsan och svälja.

För att undvika att barnet blir uttråkat kan det vara bra att ha med lite överraskningar under resans gång. Detta gäller även för de lite mindre barnen (1-2 år). Små saker som lätt ryms i en påse eller väska kan vara:
 

- böcker och tidningar
- docka
- bilar
- freestyle med sagoband
- spel i reseformat
- pysselbok
- papper och några kritor

Ta inte fram alla grejerna på en gång, utan låt varje sak bli en överraskning då barnet börjat bli uttråkat (gäller framför allt de lite mindre barnen). Ett större barn har säkert fler idéer om vad hon eller han vill ha med sig som sysselsättning under resan.

Att planera sin resa
Oavsett ålder är det alltid bra att förbereda barnet innan resan. Är det ett större barn så kan hon eller han vara med och planera och ha egna önskemål. För ett litet barn kan man t ex göra en egen liten pekbok genom att klippa ur bilder ur resekataloger och klistra fast dem i den, och berätta vad det är ni ska göra för något.

Reseapotek
Läkare finns även utomlands, men för lättare åkommor kan det kännas skönt att ha med ett litet reseapotek. Här är några exempel på vad som kan vara bra att packa ner:
 

- alvedon eller dylikt
- febertermometer
- näsdroppar
- aktivt kol (bra om barnet ätit något olämpligt)
- AD-dropparna
- vätskeersättning
(man kan även göra egen genom att blanda 1 l vatten med 2 msk socker + ½ tsk salt, smaksätt ev. med saft eller läsk)

- solskyddsfaktor
- plåster och kompresser
- desinfektionsmedel
- hydrokortisonsalva för insektsbett och solsveda
- tops
- pincett
- åksjuketabletter




ATT RESA MED TÅG

Att resa med tåg är ofta ett bra alternativ för den som har barn med sig. Gott om plats för både lek och umgänge. Dessutom reser barnet helt utan kostnad i sällskap med vuxen. På en vuxenbiljett kan du alltid ta med dig ett eller två barn under 16 år på dagtågen utan att det kostar något extra. På nattågen kostar en egen sovplats för barn 130 kr i sällskap med vuxen och det är kostnadsfritt om barnet sover i din säng.

Speciella familjevagnar finns i vissa InterCity tåg om du reser med SJ. I dessa finns en lekhörna där barnen kan träffas och ha roligt under resans gång. För de små barnen finns här extra utrymme för barnvagnen. Dessutom kan du boka spädbarnsplats med utrymme för barnvagnsinsatsen. Toaletten har skötbord.
Tyvärr finns inte dessa familjevagnar på alla SJ-tåg, utan bara på några få.

(prisexemplen kommer från SJ tågresor)

 

RESEBERÄTTELSE!!

Har du själv rest med barn
och har en berättelse eller bra tips
att dela med dig av så skriv gärna hit till BabyNätet.

E-mail:
baby@sida.nu