Öppningsskedet

Detta är i regel det längsta av de olika skedena under förlossningen. Den kan delas upp i två olika faser - den latenta fasen och den aktiva fasen. Under öppningsskedet drar livmodermuskulaturen ihop sig med jämna mellanrum.
Samtidigt öppnas livmoderhals och livmodermun.

Sammandragningarna upplevs som värkar. Det är vanligtvis under öppningsskedet som fosterhinnorna brister och fostervattnet rinner ut. Men det är inte alltid fosterhinnorna brister av sig själva. Ibland kan barnmorskan på förlossningen behöva ta hål på dem.

ringa.GIF (10148 bytes)

Under den latenta fasen har du förhoppningsvis inte så ont. Smärtan kan kännas ungefär som mensvärk. Sammandragningarna kan komma ganska oregelbundet, med allt från 5 till 20 minuter mellan dem. När du räknar ut hur länge det är mellan värkarna ska du räkna den tiden som går från det att ena värken börjar tills nästa värk börjar.

Du behöver förmodligen inte åka in till sjukhuset förrän i slutet av den latenta fasen eller i början av den aktiva. Den latenta fasen kan hålla i ganska länge.
Förvärkar kan kännas av i flera dagar eller veckor innan förlossningsarbetet sätter igång på riktigt.


Vad kan du göra under den latenta fasen?

Du bör ringa till förlossningen om vattnet har gått eller om du får en blödning.
Annars kan du prova följande saker:

  • Om det är mitt i natten så försök sova. Det är viktigt att du vilar nu, eftersom du förmodligen inte kommer kunna göra det längre fram i förlossningsarbetet. Sammandragningarna kommer bli mer intensiva i nästa fas, så det är ingen risk att du "försover" dig.
    Om du trots allt inte kan sova så gå upp och gör någonting. Kanske har du inte packat klart din bb-väska än?! I så fall kan du göra det nu.
     

  • Om det är mitt på dagen kan försöka göra dina vanliga rutiner, så länge de innebär att du inte är för långt hemifrån. Har du inget planerat kan du ta en promenad, se på tv, baka, läsa en bok eller något annat som håller dig sysselsatt.
     

  • Gör det bekvämt för dig. Du kan t ex ta ett varmt bad (förutsatt att vattnet inte gått) eller en dusch. Du kan också använda dig av en varm dyna eller riskudde om din rygg värker.
     

  • Försök slappna av.
     

  • Har du hyrt en TENS-apparat kan du använda dig av den.
    Din barnmorska har förhoppningsvis visat dig hur du ska göra.
     

  • Glöm inte att gå och kissa regelbundet. Det bör du försöka göra under hela öppningsskedet.



    Den aktiva fasen är vanligtvis kortare än den första, latenta fasen, och varar i genomsnitt 2-4 timmar. Men hur länge de olika faserna är kan vara väldigt individuellt, och de kan vara antingen mycket längre och kortare utan att det på något sätt är onormalt.

    Sammandragningarna blir nu starkare, längre och mer regelbundna. En värk kan nu vara ungefär i 40-60 sekunder och kommer med 3-4 minuters mellanrum.
    Värken börjar ganska svagt, för att nå sin topp mot mitten, och avtar sedan igen mot slutet. Vanligtvis är det 3-4 minuter mellan dem nu och tiden att hinna vila mellan dem blir kortare.
    Under denna fasen är de flesta på sjukhusets förlossningsavdelning.


    Vad kan du göra under den aktiva fasen?
     

  • Andningsövningar. Din barnmorska kan visa dig hur du kan andas under förlossningens olika skeden. Om du känner att olika andningstekniker gör dig spänd eller om det känns obehagligt så använd dem inte.
    Det viktigaste är att du andas, och inte hur du andas. Håller du andan finns risken för att det gör ändå ondare.
     

  • Drick mycket vätska. Förlossningsarbetet är tungt arbete och du gör åt med mycket energi och vätska. Det är viktigt att återställa kroppens vätskebalans för att orka med hela förlossningen. Ibland kan även dropp kopplas in för att du inte ska riskera uttorkning.
     

  • Försök att slappna av så gott som går mellan värkarna.
     

  • Försök att gå omkring mycket om du har möjlighet. Att röra på sig gör att risken minskar för att värkarna avstannar. Det kan också göra så att smärtan inte känns lika intensivt.
    Om du känner att du inte orkar gå omkring kan du försöka att byta ställning ofta, gärna så att det känns så bekvämt för dig som möjligt.
     

  • Du kan även prova på olika former av smärtlindring.
    Rådgör med din barnmorska om vilken metod som kan passa dig bäst.