Andra graviditetsmånaden
  

Magen syns inte, men för många kvinnor börjar byxorna redan spänna. Livmodern är stor som en grapefrukt.

Det är mycket hormoner som far runt i din kropp och kan påverka ditt humör. Förstoppning och illamående är inte ovanligt. Likaså känner många av en extrem trötthet.

Många känner också av en molande värk från magen, som kan kännas som mensvärk. Detta beror på att livmodern växer, och den är nu i storlek med en grapefrukt.




Vecka 6

Livmodern är nu ungefär lika stor som en clementin. Skelettet börjar bildas med revben, rygg och kranium. Kroppen mäter nu ca 4 mm och består av huvud och bål med svans och små armknoppar.
Man redan nu ana början till ögon, näsa och öron. Anlagen till hjärnan börjar växa fram. I slutet av veckan börjar blodomloppet att fungera. Käken och munnen utvecklas och det finns redan tandanlag i båda käkarna.

Vissa kvinnor kan nu börja känna av ett visst illamående. Särskilt på morgonen eller vid matlagning. Många känner avsmak för fet mat, starka kryddor och kaffe.

   Ninas bebis v.6

 

Vecka 7

Utvecklingen är explosionsartad. 100 000 nya nervceller bildas varje minut! De ska hinna bli ofattbara 100 miljarder innan barnet föds. Det lilla embryot växer omkring en millimeter om dagen och kommer mot slutet av denna veckan vara stort som en ärta, omkring 13 mm.

Det kan redan röra sig med ryckiga reflexrörelser som att vrida sig eller höja och sänka armarna. Benen har börjat växa ut, men embryot har fortfarande svans. Ryggraden är nästan färdigbildad. Hjärnan börjar nu sin delning i två hjärnhalvor, och huvudet börjar anta sin framtida form.

Många kvinnor känner av symtom som yrsel. Särskilt efter att ha stått upp länge eller reser sig upp för snabbt. Brösten är större och kan kännas ganska ömma och bröstvårtorna blir mer framträdande. Det är inte ovanligt att det uppstår upphöjningar på vårtgården.

Genom ett vaginalt ultraljud kan en läkare nu fastställa graviditeten.

Camillas bebis v 7  

Chasmines bebis v 7   Ninas bebis v 7

 

Vecka 8

Barnet är nu lika stort som en mandel, omkring 2 cm. Den lilla kroppen är ständigt i rörelse. Den böjer och sträcker på sina små armar och ben. Alla de viktigaste organen finns nu hos barnen, även om de är inte färdigbildade ännu. Hjärtat är tillräckligt utvecklat för att kunna pumpa blod och en första hjärnaktivitet kan nu registreras.

Om man gör en tidig ultaljudsundersökning brukar man kunna se hjärtat slå runt v.7-8. Ansiktets olika delar börjar ta form, såsom ögonlocken, den lilla näsan och munnen. Mot slutet av denna veckan börjar även fingrar och tår att synas.

Många kvinnor känner nu av illamående och avsmak för vissa typer av mat. Hos de flesta brukar det bli bättre efter v 12-13, men en del mår illa under större delen av graviditeten. Bra kan vara att ha några skorpor och något att dricka vid sängen som du kan äta innan du stiger upp. Det kan även hjälpa att äta lite men ofta.

En lätt flytning från slidan är helt normalt, så länge det inte kliar eller gör ont.
I så fall kan det vara en svampinfektion du drabbats av, vilket är väldigt vanligt hos gravida. Hormonförändringarna kan göra att ph-värdet i slidan ändras och svampen har lättare att föröka sig.

Svampinfektioner kan ge symtom som vita gryniga flytningar (kan se ut lite som keso), samt rodnad och klåda i underlivet. Det finns receptfria salvor och vagiatorer mot svamp, t ex pevaryl som du kan köpa receptfritt på apoteket. Men låt helst din barnmorska undersöka dig först så du får rätt behandling.
Försök att inte ha tajta kläder på dig och använd helst bomullstrosor. Tvätta underlivet i duschen varje dag och använd en ren handduk efteråt. Försök att undvik sötsaker. Yoghurt är däremot bra eftersom det innehåller organismer som dödar svampen.

 

Vecka 9

Storleken på barnet är nu som ett litet plommon, ca 3 cm. Ansiktet börjar få mer och mer mänskliga drag och svansen försvinner. Känseln utvecklas hela tiden och barnet skulle nu reagera om man rörde vid det. Händerna kan mötas över bröstkorgen. Huvudet rätar på sig. Hals och nacke blir tydliga. Ytterörat ser ut som en utbuktande ring och ögonlocken täcker i stort sett hela ögat.

Hos kvinnan kan hormonella förändringar göra sig påminda. Tandköttet mjuknar och kan lätt blöda vid tandborstning. Sköldkörteln kan vara mer framträdande och eventuella rynkor kan synas mindre.

Risken för missfall är något förhöjd under denna veckan och ett par veckor framöver. Därefter minskar risken drastiskt.