Missfall

Ibland händer det som inte får hända. Man får missfall! Detta innebär att fostret är dött och graviditeten avbryts. Hur vanligt det är kan vara lite svårt att säga, men åtminstone var 7:e konstaterad graviditet slutar som missfall. Siffrorna är högre ju äldre modern är. Mörkertalet kan dock vara stort, eftersom ibland sker ett missfall innan kvinnan ens vet om att hon är gravid.
De allra flesta missfallen sker före v 12. Har man gått förbi v 13 minskar risken för missfall drastiskt.


Tidiga missfall

Ett missfall börjar vanligen med en blödning. Men en blödning behöver nödvändigtvis inte innebära att det är ett missfall. En del kvinnor blöder lite grann runt den tiden i månaden som de skulle haft sin mens, utan att det är någon fara med barnet. Dessutom kan moderkakan ha lossnat lite och orsakat en blödning. Hela 25-30% av alla kvinnor råkar ut för någon eller några blödningar under graviditeten. För hälften av dessa upphör blödningen och graviditeten fortsätter normalt. Kraftiga blödningar bör alltid kollas upp, och med ett ultraljud kan man konstatera hur det står till med fostret. Ser allting bra ut och fostret lever och hjärtat slår så är prognosen god.
Man kan inte konstatera ett missfall genom att göra ett graviditetstest. Även efter det att fostret har dött kan kroppen fortsätta att utsöndra graviditetshormoner, och detta gör att ett eventuellt test skulle visa positivt.


Hur länge man blöder vid ett missfall är lite olika och varierar från missfall till missfall. Det är även lite olika hur ont det gör, men smärtor som liknar måttlig eller kraftig mensvärk är vanligt. Det kan kännas som hugg i både ryggen och magen. Sammandragningarna gör att livmodertappen öppnas och blodiga klumpar kommer ut.

Många kvinnor som råkat ut för missfall känner skuld och rannsakar sig själv och försöker komma på vad hon gjort för att fostret ska ha dött. Men man bör veta att man själv aldrig bär skulden till det, såvida man inte missbrukar t ex droger eller alkohol. Detta kan öka risken för missfall.
Normala levnadssätt med sex, jobb, mindre olyckor, bruk av p-piller och fysisk träning ökar inte risken för missfall. Det är heller inte någon fara om mamman druckit något glas vin i början av graviditeten.

Det finns inget man kan göra för att påverka ett tidigt missfall. Ett tidigt missfall som satt igång går inte att stoppa. För det mesta är fostret redan dött då missfallet startat. Kvinnan kan också ha märkt att graviditetssymtomen minskat eller försvunnit redan innan då hon börjar blöda.

Har man haft ett tidigt missfall finns det inget som tyder på att man löper större risk för att råka ut för ännu ett missfall.


Orsaker till tidiga missfall

Orsaken till tidiga missfall kan vara många, men det är oftast svårt att ge en exakt förklaring till varför det blev som det blev. Men vid undersökningar av fostren efter missfall kan man konstatera att de i de allra flesta fall inte var friska eller hade någon form av missbildning. Det kan även vara så att det befruktade ägget inte fortsatt sin delning som det skulle, eller att en spermie lyckats ta sig in i ägget efter det är befruktat.

Studier på senare år har även visat att koffein kan ha en negativ effekt på graviditeter. En forskare som heter Sven Cnattingius, professor i epidemiologi, rekommenderar att kvinnor, som dricker mycket kaffe eller andra koffeinhaltiga drycker, bör dra ner på sitt intag i början av graviditeten. Helst bör man inte dricka mer än någon enstaka kopp kaffe om dagen.
Varför koffeinet får den effekten vet tyvärr inte forskarna ännu.
Men finns det naturliga orsaker till varför många kvinnor får avsmak för just kaffe i början av graviditeten.

Amerikansk forskning har även visat samband mellan missfall och fall där kvinnan utsatt sig för höga nivåer av elektromagnetisk strålning. T ex visade studien att de som använder microvågsugnen dagligen löpte dubbelt så stor risk att förlora sitt barn. Riskerna kan vara ännu större på arbetsplatser än vad de är i hemmet där strålningen för det mesta är relativt låg. Dagliga tågresor kan också öka riskerna.


Sena missfall

Vid sena missfall, mellan v 13-27, liknas det mer vid en vanlig förlossning och börjar för det mesta med smärtsamma sammandragningar (värkar) som kommer med jämna mellanrum. Andra tecken på att det kan vara sent missfall på gång är ökad flytning och att man känner tryck nedåt i livmodern. Då bör man genast ta kontakt med MVC för att göra en undersökning.

Har livmodertappen börjat öppna sig läggs man in på sjukhus. Ibland kan livmodertappen behöva sys ihop med en tråd, sk cerklage, och detta får sitta kvar fram tills ett par veckor före beräknat förlossningsdatum. Men ibland hjälper det enbart med vila och att vara sängliggande.


Missed Abortion

Ibland dör fostret utan att kroppen reagerar med att stöta ifrån sig det. Detta kallas för missed abortion, och ibland kan fostret varit dött i flera veckor innan man upptäcker det. Även om fostret är dött kan livmodern fortsätta växa under några veckor och det är inte ovanligt att kvinnan fortsätter känna sig gravid. Men det kan också vara som så att graviditetstecknen plötsligt försvinner och känslan av att det inte riktigt står rätt till infinner sig.


Upprepade missfall

Skulle man tillhöra den lilla skaran som drabbas av 3 eller fler missfall görs dock en utredning och man försöker hitta en förklaring. Man undersöker då följande:

- Kromosomfel (ca 5%). Med hjälp av blodprov görs en analys av kvinnans och mannens kromosomer. Det är ovanligt att det är något, men skulle det visa sig vara något fel så finns tyvärr ingen behandling.

- Antikroppbildning (ca 10%). Även denna undersökning görs med hjälp av ett blodprov. Antikroppar leder ofta till förändringar i blodets förmåga att levra sig och kan ibland behandlas med blodförtunnande medel.

- Livmoderförändringar (ca 10%). Undersökningen görs med hjälp av ultraljud, röntgen eller operativa ingrepp. Flera förändringar i livmodern går att operera med gott resultat.

- Hormoner (10%). Med ett blodprov kan man undersöka hormonbilden hos kvinnan och det kan ibland vara aktuellt med hormonbehandling.

- Blodets koaguleringsförmåga. Kvinnan kan då behandlas med blodförtunnande medel.

- Övervikt hos kvinnan kan också medföra ökad risk för missfall.

Men även om undersökningar görs händer det ändå ganska ofta att man inte hittar någon orsak till varför graviditeterna leder till missfall och det går då inte ge någon behandling.


Barn som dör i magen

Denna rubriken borde kanske inte ligga här på missfalls-sidan. Men eftersom även ett missfall handlar om att förlora sitt barn, även om det sker i ett tidigare skede av graviditeten, så får detta också stå med här.

Att ett barn dör i magen runt den tiden då hon/han var beräknad att födas händer ibland. Plötslig spädbarnsdöd har nog de flesta hört talas om, men just att det fullgångna barnet dör i magen talas det inte lika mycket om. Trots allt är detta ungefär tio gånger vanligare än just Plötslig Spädbarnsdöd.

Orsakerna kan variera. Ofta händer det att man inte hittar någon orsak alls till varför barnet dog, men några förklaringar till varför barnet inte klarat sig kan t ex vara infektioner eller att navelsträngen kommer i kläm när barnet fixerar sig.


Vad händer sen?

Sker missfallet efter 7-8:e graviditetsveckan behöver man för det mesta skrapas. Detta görs på sjukhuset under narkos eller lokalbedövning. Främst görs det för att undvika att det blir en infektion i livmodern. Ibland väntar man några dagar innan skrapningen görs för att se om eventuella rester stöts ut naturligt av kroppen.
Skrapningen innebär att man går in med en instrument och tömmer livmodern dess innehåll. Det är ett relativt enkelt ingrepp och de skrapningar som görs på sjukhus betraktas som säkra och ska inte medföra någon ökad risk för framtida missfall eller försämra möjligheten att bli gravid.
Efter skrapningen brukar man få stanna kvar på sjukhuset och vila några timmar eller eventuellt över natten.

Efter ett missfall brukar kvinnan blöda under någon vecka, och sen kommer mensen vanligtvis efter 4-6 veckor.

Om missfallet sker före v 7 behövs det sällan göras någon skrapning, men du bör ändå låta en läkare undersöka dig. Det kan också vara skönt att få prata med någon efter missfallet.

Om du drabbats av missed abortion där fostret inte stöts ut naturligt av kroppen så sätts ett vagitorium in för att mjuka upp och öppna livmoderhalsen. Detta kan göra ganska ont. Därefter sövs kvinnan ner medan livmoderns innehåll genom ett kirurgiskt ingrepp sugs ut och livmoderns väggar skrapas på eventuella rester. Ingreppet tar mellan 10-15 minuter.

Ett sent missfall går till som en förlossning. Sker missfallet före v 20 kan även en skrapning behöva göras.

Vid ett sent missfall kan föräldrarna få ha det döda barnet hos sig, tvätta det och klä på det. Man kan även fotografera barnet, eller be sjukhusfotografen göra det. Fotografier kan underlätta sorgearbetet.


Tiden efter ett missfall

Att drabbas av missfall är som sagt väldigt vanligt, men trots detta pratas det oftast alldeles för lite om det. När hela kroppen och själen är inställd på att den är gravid och så småningom ska föda ett litet barn så känns det ofta väldigt sorgligt och deprimerande att det slutade som missfall. Det är helt naturligt att känna sorg och känslan av tomhet.
Det tar oftast längre tid för själen att återhämta sig än för kroppen. Att få missfall innebär för väldigt många att förlora ett litet barn. Sorgearbetet bör därför få ta den tid det behöver. Hormonrubbningar som uppstår kan i sig göra att man känner sig deprimerad och får humöret i gungning.
Det kan också kännas jobbigt ett bra tag framöver att kunna glädjas över andras graviditeter och se gravida växande magar. Allt kan kännas fruktansvärt orättvist.

Det är även vanligt att kvinnan och mannen reagerar olika. För kvinnan känns graviditeten ofta mer verklig än för mannen i början av graviditeten. Det är ju hon som märker förändringarna och känner hur hormonerna far runt i kroppen. Så det är vanligt att hon reagerar kraftigare och att det tar längre tid för henne att komma över sorgen och förlusten.

En del vill försöka på nytt direkt efter missfallet. Många läkare rekommenderar dock att man väntar någon eller några månader för att ge livmodern tid att dra ihop sig och för att eventuella sår ska läkas. Det finns dock kvinnor som blivit gravida igen under första ägglossningen efter missfallet och genomgått graviditeten utan några komplikationer.
Vissa säger också att det kan vara lättare än vanligt att bli gravid direkt efter ett missfall eftersom kroppen redan är inställd på att den är gravid.

Efter ett missfall ges för det mesta möjligheten att prata av sig hos en kurator eller barnmorska om man känner att man behöver stöd. Ibland kan det hjälpa att prata av sig med sin partner eller en nära vän. Det kan kännas skönt att få prata av sig och att någon som lyssnar.
En del tycker även att det känns bra att skriva ner sina tankar och känslor, så att skaffa en dagbok eller en mailkompis (kanske någon annan som varit med om samma sak) kan vara en bra idé.


Klicka här för att läsa om Malin, som skrev graviditetsdagbok här på BabyNätet, men vars graviditet tyvärr slutade i missfall.


Boktips för dig som drabbats av missfall eller har svårt att få barn:

Den lilla sorgen - en bok om missfall
av Olle Bergman och Anna Normelli

Är barn allt? - En bok om barnlöshet
av Lena Holfve


Diskussionsforum på nätet:

Föräldrakanalen

Netdoktor

FöräldraNätets snacksida

DoktorOnlines frågespalt


Övriga nättips:

Missfallsföreningen

Föräldraföreningen Små Änglar