Huvudlöss

Huvudlöss är små parasiter som håller till i människans hårbotten och som brukar spridas i förskolor och i skolor. Löss har inget med dålig hygien att göra, utan de trivs lika bra i rent hår som i smutsigt.

Ser du att ditt barn kliar sig mycket eller om du vet att någon i närheten just haft löss så kan det vara en bra idé att ta en titt i hårbotten. Med en luskam (finns att köpa på apoteket) kan du kamma igenom håret över ett vitt papper eller en spegel.

Lusen är gråfärgad och livnär sig på blod från hårroten och biter sig genom huden. Ibland kan det vara svårt att få syn på själva lusen eftersom den rör sig snabbt.
Däremot kan man se äggen, eller gnetterna som de också kallas. De är vita, klibbiga och ca 0.5 mm stora och brukar sitta fast hårt på hårstråna ungefär en halv centimeter från hårbotten. Det tar en vecka för äggen att kläckas.

Det vanligaste sättet för löss att smittas är genom kontakt huvud mot huvud. Lössen är beroende av blodet och värmen i hårbotten och klarar sig inte speciellt länge om de hamnar i t ex en mössa eller en hårborste.

Det finns flera receptfria medel på apoteket som hjälper mot lössen: Prioderm, Crinopex forte och Nix. Endast de familjemedlemmar som verkligen har löss ska behandlas, och man gör det alltså inte i förebyggande syfte. Risken är annars att huvudlössen blir resistenta mot de lusmedel som finns.

Kontrollera efter 1-2 veckor efter behandlingen att alla lössen är borta.