Följ Lindas graviditet...



 

Jag heter Linda, är 28 år och bor i Umeå. Jag och min sambo, Stefan, väntar vårt första barn som beräknas titta fram i början av September. Min läkare och jag var eniga om att jag sannolikt inte skulle kunna få barn utan hjälp på vägen, så knodden är en fullständig överraskning för oss alla. Dock en välkommen sådan.

Jag är till vardags gymnasielärare i svenska/religion och arbetar med vuxenundervisning. Ett jobb som jag älskar! Helger och fritid ägnas åt vår hund Simba, våra vänner och en hel del sportaktiviteter. Vi försöker även tillbringa så mycket tid som möjligt vid Höga Kusten, paradiset på jorden, där vi har en stuga.

Min graviditet har hittills varit jobbig. Från första början har jag mått jätteilla och knappt fått behålla någon mat. Av den anledningen är jag sedan tre månader tillbaka sjukskriven 75% och behöver med jämna mellanrum läggas in på sjukhus för "upptankning".
 


Den 1/9 2002
kl 05.05

föddes dottern Clara
3800 g och 51 cm

När Clara kom till världen

Klockan åtta på lördagsmorgon, den 31 augusti, vaknade jag av att det sipprade något längs ena låret. Jag blev genast klarvaken, säker på att det var fostervatten. Knoddis var inte beräknad förrän den 12 september, men jag hade hela tiden varit övertygad om att han eller hon skulle visa sig redan i slutet av augusti, faktiskt precis den 31 augusti. Efter att ha ätit frukost och städat frenetiskt (!) under mycket gott humör ringde jag förlossningen. De sade åt oss att komma in om en timma ifall sipprandet fortsatte.

Klockan 10.20 togs vi emot på förlossningen och visades till ett undersökningsrum. Efter lång tvekan konstaterade barnmorskan att det var vattnet som hade gått och även att knoddis ännu inte var fixerad, utan fullt rörlig. Av den anledningen blev jag beordrad sängläge under dagen, i väntan på att värkarna skulle komma och hjälpa knoddis fixera sig i bäckenet. Om värkarbetet inte kom igång skulle de sätta igång mig på söndagen.

Vi blev tilldelade ett förlossningsrum och en lång dag tog sin början. Tack och lov började jag redan vid lunchtid känna av värkar som jag lindrade med varma rispåsar framemot eftermiddagen. Vi fördrev tiden så gott vi kunde med att lyssna på avslappnande musik och titta på CTG:n. Vår barnmorska som kikade in då och då var toppen. Hon lät mig i lugn och ro andas genom värkarna innan hon talade till mig och var noga med att hela tiden involvera Stefan i beslut och ge honom tips på hur han kunde hjälpa mig. Lagom till middagstid konstaterades att knoddis hade fixerat sig och jag åt middag i matsalen. Därefter fortsatte jag arbeta mig igenom värkarna som blev allt intensivare. Det var lättare nu än tidigare under dagen, eftersom jag kunde vara uppe och gå och ändra ställning vart efter.

När klockan var halv nio hade jag bara öppnat mig fyra centimeter och hade riktigt ont. Lustgasen blev min räddning! Efter några djupa andetag var jag jättefnittrig och konstaterade att ”Jag har jätteont, men det gör inget!”. Strax efter att lustgasen introducerats presenterade sig nattens barnmorska. Jag kände igen henne sedan de gånger jag legat inne för illamående och blev orolig. Mitt minne av henne var att jag upplevt henne som både burdus och hårdhänt. Detta gjorde att jag fortsättningsvis hade svårt att slappna av och spände mig när hon kom i närheten. Vid elvatiden hade jag fortfarande inte öppnat mig mer än fyra centimeter, men värkarna gjorde ondare och ondare. Jag tyckte inte att lustgasen hjälpte längre och orkade inte fokusera på att slappna av under värkarna. Jag blev rekommenderad EDA eftersom öppningsförloppet gick så långsamt. Narkosläkaren var snabbt på plats, men misslyckades att sätta slangen i ryggen, så en annan läkare tillkallades. Hon kom tyvärr inte förrän nästan en timma senare – den längsta timman i mitt liv. När slangen äntligen var på plats fick jag en rejäl dos bedövning i kombination med värkstimulerande dropp som ökades i styrka rejält under hela natten för att skynda på förloppet. Själv halvsov jag mig igenom natten och blev väckt halv fyra av barnmorskan. Hon hävdade att jag var öppen och att det var dags att föda barn nu! Hon ville stänga av EDA:n eftersom jag inte kände krystvärkarna och jag var av rakt motsatt synpunkt. Efter en rätt hätsk ordväxling stängde hon helt enkelt av bedövningen trots mina protester.

Krystvärkarna var inte så smärtsamma som jag väntat mig. Visst gjorde de ont, men eftersom jag hade krystningen att fokusera på kändes det inte så farligt. Krystningen tog lång tid, eftersom knoddis inte ville röra sig neråt mer än en liten, liten bit i taget. Jag minns inte mycket av vad som hände under krystvärkarna, men minns att jag tog i så mycket jag kunde eftersom jag var rädd att jag inte skulle orka om det drog ut på tiden. Stefan och all personal var ett underbart stöd under krystarbetet. Stefan baddade min panna med kalla handdukar mellan värkarna, vilket krävde en hel del ansträngning. Vid varje krystvärk kastade jag antingen handduken tvärs över rummet eller så tappade jag den på golvet, så Stefan sprang hit och dit för att hämta dem hela tiden. Jag satt upp, med benen uppdragna, när jag krystade. På så sätt kunde två sköterskor ge mig stöd för fötterna och Stefan kunde hjälpa till med skjuts i ryggen när jag tog i. Under de sista värkarna tror jag dessutom att det var någon som hängde på magen. Efter en och halv timmas krystning kom så äntligen knoddis till världen. Klockan 05.05 den 1 september 2002 föddes vår lilla Clara. Hon var rödrosig med ett alldeles runt och fint huvud, eftersom hon inte varit fixerad, och gav upp ett friskt skrik direkt. Det visade sig att krystningen tagit så lång tid på grund av att Clara haft ena armen i kläm vid huvudet. Det gjorde även att jag brast och fick sys en hel del. Men när det gjordes hade jag Clara på magen och Stefan bredvid mig, så vad gjorde väl det…
 

 
Läs Lindas graviditetsdagbok här...
 
Vill du också berätta om din graviditet?!
Maila mig i så fall och berätta lite mer om vem du är och hur långt i graviditeten du kommit. Jag söker dig som är gravid för att sedan följa resten av graviditeten och fram tills en tid efter bebisen är född.