Fostervattensprov

Vid analys av fostervattnet avslöjas främst kromosomavvikelser, varav den vanligaste leder till mongolism (Downs syndrom). Kromosomavvikelser kan uppkomma i alla graviditeter, men är relativt sällsynta. Provet analyseras också för AFP, ett äggviteämne, där förhöjt värde kan avslöja främst större ryggmärgsbråck. Ryggmärgsbråck kan även upptäckas genom en ultraljudsundersökning.

Då kromosomavvikelser blir allt vanligare med stigande ålder hos mamman erbjuds alla som är 35 år eller äldre detta prov. Ett fostervattensprov ökar risken för missfall med någon procent, och därför är undersökningen
främst förbehållen de kvinnor som har en känd ökad risk för att fostret är skadat eller sjukt. Till exempel kan detta vara kvinnor som tidigare fött barn med kromosomavvikelse, och de som bär på en ärftlig sjukdom som blödarsjuka och vissa ämnesomsättningssjukdomar.

Provtagningen sker från graviditetsvecka 14 och innebär ett instick via den gravidas mage in i livmodern under samtidigt ultraljudsundersökning. Svar brukar man få ungefär två till tre veckor senare. Obehaget vid provtagningen är ungefär som vid blodprovstagning.