Feberkramp

Feberkramp orsakas av snabba temperaturförändringar och det brukar se riktigt otäckt ut, särskilt första gången man är med om det. Kramperna beror på att den hastigt höjda eller sänkta kroppstemperaturen framkallar retningar i hjärnan.

Feberkramp drabbar främst småbarn, och vanligast är det i åldrarna 1-3 år. Ca 1 barn av 15 drabbas någon gång av detta.

Men en feberkramp kan som sagt se riktigt otäck ut då barnet förlorar medvetandet, blir stel i kroppen, blå runt munnen och får ryckningar i armar och ben. Krampanfallet brukar vara ganska kortvarigt, och efter några minuter kommer barnet tillbaka till medvetande.
Är man inte riktigt säker på att det var en feberkramp barnet hade eller om den höll i sig ovanligt länge bör man genast ta kontakt med en läkare. Är det första gången barnet drabbas av feberkramp kan det också kännas lugnande om en läkare undersökt barnet.

Under anfallet bör man se till att barnet kan andas fritt, och att se till att det är svalt i rummet eller torka barnet med en ljum fuktig handduk eller tvättlapp. Man bör dock vara aktsam så att barnet inte fryser och får gåshud, för det kan förlänga krampanfallet.

Feberkramp har sällan något att göra med epilepsi.