Kvinna, 27 år, 1 barn, vaginal


Använde du någon/några smärtlindringar?
lustgas, epidural, akupunktur
Om du tog smärtlindring,
tyckte du det gav önskad effekt?
Upplevde du några biverkningar?:

Akupunkturen provade jag först och den hjälpte inte alls! Gjorde bara ont där nålarna satt..

Lustgasen var jag superrädd för, men när jag väl fått in knycken klarade jag mig med den fram till jag fick ryggbedövningen. Den hjälpte också när de satte ryggbedövningen.

Ryggbedövningen är jag jättenöjd med! All smärta försvann och jag fick sova lite, vilket jag verkligen behövde. De biverkningar jag kände av ryggbedövningen var klåda på kroppen, främst magen, och att min vänsterfot var totalt avdomnad under resten av förlossningen. Det kändes som att den sov kraftigt. Men jag kunde stödja på foten i alla fall.

 

Hur upplevde du förlossningen?
Gjorde det mer eller mindre ont än du hade föreställt dig?
Tog det lång tid?
 

Jag hade verkligen ingen uppfattning om hur det skulle kännas! Det gjorde ONT, det gjorde det. Det var helt klart den värsta smärtan jag varit med om! Men på något sätt klarar man ut det och belöningen är så stor. Den smärtan som var jobbigast var när "ungen skulle ut" så att säga, för då tog ju inte ryggbedövningen längre. Hon åkte ut och in lääänge, det var rent smärtsamt! Då ville man ha sugklocka eller snitt...

Det tog inte så lång tid tycker inte jag. Från första känningen hemma på natten tog det nästan exakt 24 h. Riktigt jobbigt var det nog i ca 3 h kanske...
 


Blev du sydd?

Tyckte du det gjorde ont/var obehagligt?


Blev sydd med tre yttre och "ett antal" inre som det står i journalen. Gjorde inte ont när hon sydde. Kände det inte alls faktiskt. Då hade sambon dottern, så jag hade inte henne hos mig då.

 

Hade du mycket eftervärkar?
Hur kändes de? Gjorde de mycket ont?
 

Usch ja! När hon ammade var det så att jag grät, så ont gjorde de. De kändes som min värsta mensvärk!

 

Tittade du på ditt underliv någon av de närmaste dagarna
efter förlossningen? Hur upplevde du i så fall det?!
Hur skulle du bäst beskriva hur ditt underliv kändes efter
förlossningen?!
 

BM ville jag skulle titta när jag åkte hem, men jag vågade inte! Jag tittade nog med en spegel för första gången 3 veckor efter förlossningen. Då såg det nog ut som vanligt tror jag...

Efter förlossningen kändes underlivet som en stor "klump" liksom! Mörbultat. Det kändes tajtare på något sätt. Kunde/vågade t ex inte sära på blygdläpparna alls.
 


Hur gick det att gå på toaletten efter förlossningen?
Gjorde det ont? Var det svårt att slappna av?
 

Kissa gick väl bra, men det sved en del... Efteråt var jag noga med att duscha mig därnere.

Att göra "nr 2" var inte lätt... Käkade linfrön som bara den under BB-tiden, så jag kunde göra "nr 2" bara en dag efter förlossningen! Man vågade inte ta i något, så linfröna gjorde jobbet så att säga!
 
Tog det lång tid innan avslaget försvann?
Blödde du mer än du hade förväntat dig?

Försvann på ca 7 veckor. Tyckte jag hade det länge! Var värre när man var ute och gick, då kändes underlivet så "öppet" liksom!

 

Om du snittades - hade du mycket ont i såret efteråt?

-
 

Tog det lång tid innan sexlusten kom tillbaka efter förlossningen? Ungefär hur lång tid efter förlossningen hade ni samlag igen? Blev första samlaget som du hade tänkt dig? Gjorde det ont? Kändes det mycket annorlunda mot innan du hade fött barn?
 

Har inte kommit ännu och det är 3 månader sedan nu... Samlag försökte vi ha kanske 2 månader efter förlossningen. Ingen hit kan jag säga! Det "tar emot" på ett ställe liksom! Gör ont...

Gick du upp många kilon under förlossningen:

26-30
kg

Hur upplevde du din kropp efter förlossningen?
Tog det lång tid innan kilona försvann?
Ser din kropp mycket annorlunda ut nu efteråt?

Nu känns väl kroppen ungefär som innan tycker jag. För stora bröst bara! Magen ser däremot inte ut som innan! Bristningar var ordet...

Kilona försvann på ca 1 månad tror jag. Mycket pga att jag inte åt mjölkprodukter då (kolik), rena bantningskuren!
 


Hur är det med knipövningar? Utövar du dem ofta?
Fick du någon information om knipövningar efter förlossningen?
Har du upplevt att det är svårare än innan att hålla tätt?

Kniper sällan. Fick info efter förlossningen av sjukgymnast och även ett infopapper med hem. Fick med beröm godkänt på knipet på efterkontrollen. Inte problem med att hålla tätt. 
 

Kände du omedelbar kärlek till ditt nyfödda barn?
Vad var din första tanke då du såg den lilla/lille?
 

Njae... Tror inte det. Jag var så omtumlad! Sedan skrek hon så mycket pga ont i magen från första stund. Jag fick UVI med hög feber också, så kärleken har kommit pö om pö. Den blir bara starkare för varje dag!

Min första tanke var om hon levde, då hon var grå och livlös under 2 min. Hann fråga 100000 ggr om hon levde! Efter 2 min fick jag upp henne på magen. 
 


Upplevde du någon förlossningsdepression?
I så fall - fick du någon hjälp mot detta?!
 

Vet ej, men jag tror det. Grät MÄNGDER under första tiden! Hon skrek ju så mycket också... Mitt humör gick verkligen upp och ner. Var också mycket rädd över att jag kanske inte älskade henne tillräckligt mycket osv... Det är först nu efter 3 månader som jag njuter!

 

Hur länge stannade ni kvar på BB?
Trivdes du bra där? Bra/dåligt bemött?
Var där i ca 5 dagar. Det var jobbigt på BB pga att hon skrek så mycket och min mjölk väntade på sig... Vågade inte åka hem, men kände efter fem dagar att de inte hade mer att ge på BB, det var bara att ta tjuren vid hornen och bege sig hemåt!

Blev väl lite "slappt" bemött. ALLT var liksom normalt enligt dem om man ringde på dem, vilket jag gjorde väldigt ofta! Tycker på ett sätt att det är dumt att de säger att bebisarna ska suga så mycket de vill, bröstvårtorna går ju sönder och det gör jätteont att amma! Om barnet har sådant jättesugbehov tycker jag de kan erbjuda napp faktiskt. Bara att det gör så ont att amma kan ju göra att mjölken sinar! Jag grät mig igenom amningsstunderna!

Nej, de gjorde liksom inget på BB! När man ringde på dem tittade de bara på bröstet och sa "det se bra ut". Hela tiden! Sedan kom det då en och tittar på bröstvårtan och säger att hon har sugit fel!
 


Var det något på BB du tycker att du saknade?
Något som kan förbättras?!
 
Se ovan...

Jag tycker att de kan vara lite mer "bestämmande" och omhändertagande mot en. Jag ville "få känna mig lite sjuk..." Nu lämnade de oss i fred för mycket... Jag behöver nog bli lite mer omhändertagen och liksom få beröm för vad man gjort. Men allt var liksom så vanligt där...
 

Hur upplevde ni den första tiden hemma med den nya familjemedlemmen?
Lätt? Jobbig? Dåligt med sömn? Oro? Berätta gärna!

Jobbig! Hon fick kolik... Dåligt med sömn, ville bara vara hos mig... Jag bar jämt. Hon ville bara vara hos mig... Jag fick UVI med hög feber och ont i ryggen. Ständig oro för att hon skrek så mycket.

Ett misstag vi inte gör igen är att bebisen bara är hon mamman. Hon skrek hejdlöst hos pappan, men det "ska" nästa barn få göra, jag orkar inte i längden annars. Pappan MÅSTE kunna ta barnet och avlasta! GÖR inte detta misstag!
 

Övrigt:

Lite stressigt skrivet! Ursäkta!