Kvinna, 28 år, 1 barn, vaginal


Använde du någon/några smärtlindringar?
lustgas
Om du tog smärtlindring,
tyckte du det gav önskad effekt?
Upplevde du några biverkningar?:

Jag tyckte lustgasen gav en perfekt smärtlindring och jag upplevde inga biverkningar. Tyckte det var perfekt att man kunde reglera hur påverkad man skulle vara.
 

Hur upplevde du förlossningen?
Gjorde det mer eller mindre ont än du hade föreställt dig?
Tog det lång tid?
 

En fullt normal förlossning, tror jag iallafall som tog 6 timmar om man räknar från när värkarna började bli riktigt kännbara. Det gjorde himla ont men kan inte jämföras med när jag hade varit med i en trafikolycka och vaknade efter 5 dygns nedsövning. Det är smärta, att föda barn göra "bara" ont.
 

Blev du sydd? Tyckte du det gjorde ont/var obehagligt?

Jag fick som det står i pappren "en omfattande ruptur i rektum" sydd med otaliga stygn både inre och yttre. Jag fick använda lustgasen när de sydde mig så nån smärta kändes ej + fick även lokalbedövning.

 

Hade du mycket eftervärkar?
Hur kändes de? Gjorde de mycket ont?
 

Lite eftervärkar, gjorde inte ondare än mensvärk
 

Tittade du på ditt underliv någon av de närmaste dagarna
efter förlossningen? Hur upplevde du i så fall det?!
Hur skulle du bäst beskriva hur ditt underliv kändes efter
förlossningen?!
 

Jag såg till att inte titta hur jag såg ut. Jag är av naturen en något känslig människa och det räckte med att jag kände hur det såg ut för att räkna ut att det var något mörbultat
 

Hur gick det att gå på toaletten efter förlossningen?
Gjorde det ont? Var det svårt att slappna av?

Hade problem att kissa efter förlossningen pga blivit sydd. Problemet satt dock mer i huvudet än rent kroppsligt fick ha katet i två dagar där efter stod jag upp i två veckor i duschen när jag skulle kissa för det var enda sättet jag kunde slappna av
 
Tog det lång tid innan avslaget försvann?
Blödde du mer än du hade förväntat dig?

Det tog 5 veckor innan jag kunde sluta använda skydd i trosan. Jag hade ingen ANING om att det skulle blöda sådana mängder, jag hade tom packat ner mina vanliga Always Ultra i tron att de skulle räcka. Snacka om lurad.
 

Om du snittades - hade du mycket ont i såret efteråt?

-
 

Tog det lång tid innan sexlusten kom tillbaka efter förlossningen? Ungefär hur lång tid efter förlossningen hade ni samlag igen? Blev första samlaget som du hade tänkt dig? Gjorde det ont? Kändes det mycket annorlunda mot innan du hade fött barn?
 

Det tog ca 4 månader innan sexlusten kom tillbaka hade dock några misslyckade samlag något tidigare men det gjorde så ont pga att jag spände mig och var rädd just för att det skulle göra ont.

Gick du upp många kilon under förlossningen:

21-25
kg

Hur upplevde du din kropp efter förlossningen?
Tog det lång tid innan kilona försvann?
Ser din kropp mycket annorlunda ut nu efteråt?

Jag upplevde kroppen som tom nu var man helt ensam igen, i allafall rent kroppsligt.

Vadå kilona försvann?? Jag tycker många av dem har kommit för att tydligen stanna. Min kropp ser nog inte mycket annorlunda ut mer än bristningarna på magen och att den är rundare.
 

Hur är det med knipövningar? Utövar du dem ofta?
Fick du någon information om knipövningar efter förlossningen?
Har du upplevt att det är svårare än innan att hålla tätt?

Har fått mycket info om knipövningar man ska ju bara komma ihåg att göra dem också. Svårare att hålla tätt vid tunga lyft.

Kände du omedelbar kärlek till ditt nyfödda barn?
Vad var din första tanke då du såg den lilla/lille?
 

Jag hade förväntat mig att "höra änglarna sjunga" och att det bara skulle säga "klick" men så var inte fallet. Jag tyckte det tog flera dagar innan man kunde fatta att det lilla knytet var mitt och ännu längre tid innan man kände den där riktiga moderskärleken.

Min första tanke var: Flicka???? Men jag skulle ju ha en pojke det var jag ju 110% säker på att det var, vilket namn skall jag nu välja till "sebastian".

 

Upplevde du någon förlossningsdepression?
I så fall - fick du någon hjälp mot detta?!
 

Nej
 

Hur länge stannade ni kvar på BB?
Trivdes du bra där? Bra/dåligt bemött?

4 dagar och trivdes jättebra och blev himla bra bemött. Kände verkligen att jag var i trygga händer om det skulle inträffa något personalen var himla proffsig men så är jag också förlöst på universitetssjukhuset i Lund.
 

Var det något på BB du tycker att du saknade?
Något som kan förbättras?!
 

Jag tyckte att allt nödvändigt som behövdes fanns dock kunde det vara lite praktiskare lokaler men men huvudsaken att vården är 100%-ig.
 

Hur upplevde ni den första tiden hemma med den nya familjemedlemmen?
Lätt? Jobbig? Dåligt med sömn? Oro? Berätta gärna!

Vi har haft en himla tur med en dotter som är som en solstrålen dagarna i enda och har bara vaknat en gång per natt hela sin livstid (hon är idag 7½ månad gammal) och då har hon ätit i ca tio minuter för att sedan återgå till sovandet. Jag har haft 1 vaknatt sedan hon föddes och det var sista natten på BB då höll hon mig vaken från 02,00 till 07,00 annars har hon sovit.

 

Övrigt:

Om det är så här "lätt" att ha småbarn så kan man ju tänka sig att skaffa sig ett till om ett par år men frågan är om det kan bli lika bra som nu???!!!!