OLIKA BB RUNTOM I SVERIGE

Enkätsvar: Så här var det där jag födde barn!

Uppsala

FRÅGOR SVAR SVAR
SJUKHUS
Vilket sjukhus födde du barn på? UAS UAS
Vilket år var det? 2000 2002
Ungefär hur långt har du dit? 2 km 2 km
Kan du rekommendera andra att föda barn där?
Motivera gärna ditt svar.
Absolut! Om det var stressigt för personalen märktes det aldrig. Vi kände som om vi var de enda där - de tog verkligen hand om oss! Lugna, trygga och kompetenta människor som gjorde allt för att vi skulle få uppleva den förlossning vi ville. Det är ett sjukhus med stora resurser om något oförutsett skulle hända.
Var detta det sjukhus där du helst ville föda? Ja Ja
Om du svarade nej, vart hade du hellre velat föda? - -
FÖRLOSSNING
Vilken sorts förlossning? Vaginal Vaginal
Vilken typ av smärtlindrig använde du dig av? Lustgas Epidural, lustgas
Var det någon smärtlindring du hade önskat använda men som inte fanns tillgängligt på ditt sjukhus? Nej Nej
Hur tycker du att förlossnings-personalen var? Lyssnade de på dina önskemål tycker du? Underbara! De lyssnade på oss och visade respekt för de val vi gjorde. Den inskrivande barnmorska var suverän. Hon läste igenom min förlossningsplan och diskuterade med mig hur jag ville ha det. Hon talade om fördelarna med att ha en barnmorskestuderande med, vilket jag egentligen hade valt bort, och fick mig att prova och inse fördelarna.

Barnmorskan som tog över vid skiftbytet var inte riktigt lika bra. Hon läste inte igenom förlossningsplanen, frågade inte om det var okej att ha en barnmorskestuderande med samt valde att lägga mig i gynläge när det var dags för att krysta. Jag sa att jag inte vill ligga på det sättet utan i en mer upprätt position. Jag blev då lovad att om jag krystade en gång till så de såg att jag gjorde rätt skulle jag få komma upp. Det fick jag dock inte och mellan krystvärkar känner man inte riktigt för att argumentera...
Fick du råd och tips om t ex olika förlossningsställningar? De frågade om jag själv funderat på någon ställning och eftersom jag var inställd på att föda sittande på förlossningspall var det inte prat
om något annat. De ställde upp på mig och mina önskemål.
Nej
Blev förlossningen ungefär som du hade tänkt dig? Finns det något du hade velat ha på ett annat sätt?! En riktig drömförlossning, kunde inte bli bättre! Efter inskrivningen skulle jag få lustgas. Då hade de glömt att koppla in lustgasen så jag bara andades syrgas. Funkade dåligt som smärtlindring kan man säga! När de väl hade kommit på det hade jag för ont och fick istället epidural. En riktig befrielse och jag kunde till och med vila.

Så här i efterhand önskar jag att jag hade bytt min andra barnmorska. Vi hade dålig kontakt, det kanske berodde på stress, och slutskedet av förlossningen blev inte som jag hade tänkt mig.
Se svar ovan om förlossningspersonalen.
BB
Hur länge stannade ni på BB? 1½ dygn 4 dygn i två omgångar
Hade ni velat stanna längre/ kortare tid? I så fall, varför?! Vi trodde vi skulle vilja stanna längre, men det var precis lagom. Vi bad om att få bli utskrivna, annars hade vi fått stanna längre om vi velat. Nej
Hur var personalen på BB? Eftersom vi var på familje-BB hade vi inte så mycket kontakt med personalen, men de vi träffade (som bl.a undersökte barnet) var toppen! Fantastisk! Mycket hjälpsamma och förutseende. Vår son låg först över natten på 95F, barnintensiven, en natt på familjeBB samt två dygn till på familjeBB för solning under UV-ljuslampa för Hyperbilirubinism.
Kände ni någon press från personalens sida att ni måste åka hem från BB så snart som möjligt? Nej Nej
Tänkte du något på hur atmosfären på BB kändes? Lugnt och skönt. Ingen stress alls. Lugn, näst intill lite spöklik miljö! Skönt att ha kompetent personal omkring sig som man kunde fråga om det var något dygnet runt.
Fick ni eget rum på BB eller dela med andra? Hur var detta tycker du? Hade du önskat annorlunda? Eget rum, precis som vi önskat. Det var skönt, pappan sov kvar och vi fick starta vårt familjeliv precis på det sätt vi önskat. Eget rum båda gångerna. Första gången med delad dusch och skötbord och sen även egen dusch och skötbord på rummet.
Hade pappan möjlighet att stanna kvar på BB över natten? Ja Ja
Hur tyckte du rummen var? Trivsamma eller ej?
Något du tycker kunde förbättras?
Som väntat av ett BB-rum... Kunde varit lite mysigare, men helt okej i
övrigt.
Lite dystra kanske, men okej och funktionella.
Hur tyckte du maten var under BB-vistelsen? Bra. Trots att vi kom upp till BB mitt i natten hann de beställa frukost och lunch till oss! Helt okej. Frukost och fika tog man själv när man ville. Eftersom vi kom till FamiljeBB under "udda" tider såg personalen till att beställa både lunch och middag de gånger vi glömde.
Fick ni tillräckligt med hjälp på BB?
T ex med blöjbyten, bada barnet, amning?
På familje-BB sköter man det själv, men personalen ställde upp om man
önskade hjälp.
Vi fick sköta oss själva, men personalen var väldigt hjälpsamma då det behövdes.
Fanns det blöjor att få på BB?
Om ja, vilken sort? Fortsatte ni med samma sort hemma sen?
Ja, Libero. Vi använde både Libero och Pampers hemma. Libero. Ja, vi har fortsatt med samma märke.
Fanns det bindor att få?
Om ja, hur tycker du att de var?
Ja, stora rejäla saker! Bra, som inte läckte. Lite smala med tillräckligt långa för att inte läcka.
Hade du packat en väska innan ni åkte till BB? Nämn gärna några saker du tycker den ska innehålla. Ja. Dels en väska till förlossningen med lite godis, mat till pappan m.m, sen en väska till BB innehållande hygienartiklar, kläder för hemresan till mor och barn (och till pappan för hela vistelsen) m.m.

Viktigast var nog necessären med hygienartiklar - sin egen duschkräm, deo, tandborste osv.
Ja. Egna kläder, morgonrock, hygienartiklar, bok och tidning.
Fick ni med er en påse "babybag" med prover på olika barnprodukter och sånt när ni åkte hem? Ja Ja
Fungerade det bra med besökstiderna på BB? Fria besökstider! Det var helt fria besökstider.
Fanns det möjlighet att få en egen telefon inkopplad på rummet? Ja Ja
Något mer du vill berätta om sjukhuset där du födde barn? - -