OLIKA BB RUNTOM I SVERIGE

Enkätsvar: Så här var det där jag födde barn!

Stockholm

Karolinska Danderyd/ BB Sthlm
Huddinge Södersjukhuset
 
FRÅGOR SVAR SVAR
SJUKHUS
Vilket sjukhus födde du barn på? Huddinge Huddinge
Vilket år var det? 2002 2001
Ungefär hur långt har du dit? 2 mil 1 mil
Kan du rekommendera andra att föda barn där?
Motivera gärna ditt svar.
Nej. Jag tycker att BM var ganska barsk och såg inte till mina behov. Hon gav inte mig den bedövning jag ville ha i och med att hon inte undersökte mig när jag kände att jag hade öppnats. Jag vill inte dit igen,..... tyckte inte att de tog mig på allvar eller lyssnade på mig. Känner att jag inte fick den uppmärksamhet eller svaren på mina frågor. personalen va stressad och det va mycket att göra, men det ska inte gå ut över patienterna.

Fick inte heller efter att ha blivit akut snittad sova ensam med min man, utan fick dela rum med en annan och min man skickade man hem....

INTE ALLS NÖJD MED HUDDINGE
Var detta det sjukhus där du helst ville föda? Nej Nej
Om du svarade nej, vart hade du hellre velat föda? Danderyd Södertälje sjukhus
FÖRLOSSNING
Vilken sorts förlossning? Vaginal Katastrof/akut-snitt
Vilken typ av smärtlindrig använde du dig av? Lustgas, akupunktur, tens Epidural, tens
Var det någon smärtlindring du hade önskat använda men som inte fanns tillgängligt på ditt sjukhus? Nej, men jag ville ha epidural, men fick det inte för att BM inte trodde på att det var "dags". När hon väl kollade hur öppen jag var, var det försent. Nej
 
Hur tycker du att förlossnings-personalen var? Lyssnade de på dina önskemål tycker du? Nej. Jag hade en förlossningsplan med speciella saker som de inte tog hänsyn till. Ett av kraven var att min man skulle sova med oss på grund av min förlossningsrädsla, men det gick inte att fixa någon säng till honom. Som tur var hade vi med oss eget liggunderlag så vi kunde sova i samma rum.

Vi övernattade på förlossningsrummet.
Nej de lyssnade inte, de frågade inte vad jag ville och ex så tog de in en studerande utan att jag gav samtycke.
Fick du råd och tips om t ex olika förlossningsställningar? Nej, jag födde liggandes på sidan, så som jag låg från början. Inga förslag kom upp. Jag hade önskat att föda stående på knä. Nej, för mitt snitt blev akut då de upptäckte att vår dotter låg i sätesbjudning och det hade min BM missat så ingenting blev bra.
Blev förlossningen ungefär som du hade tänkt dig? Finns det något du hade velat ha på ett annat sätt?! Nej. För smärtsam och väldigt snabb på slutet. Det var svårt att ta till sig vad man hade gått igenom. Nej inte alls. Om min Bm hade lyssnat på mig och jag fått en extra Ultraljud då kan kände att något va fel hade de sett att hon låg fel och då hade vi kunnat förbereda oss på att det skulle bli snitt nu kom allt som en stor smäll....
BB
Hur länge stannade ni på BB? 2 dagar 4 dagar
Hade ni velat stanna längre/ kortare tid? I så fall, varför?! Längre, men kände inte att man fick det. Det det va bra med 4 dagar, skönt att få komma hem, men jätteskönt att inte behöva bli hemskickad.
Hur var personalen på BB? Bra och trevlig, men tyvärr fick man leta efter dem när man ville ha hjälp. Man kände sig ivägen. BB hotellet är mer för omföderskor som vet vad som ska göras. En del va jättetrevliga, men de flesta va bara jättestressade.
Kände ni någon press från personalens sida att ni måste åka hem från BB så snart som möjligt? Ja Nej
Tänkte du något på hur atmosfären på BB kändes? Det var lugnt och tyst. Man kände sig ganska ensam och låste in sig på rummet. Stressigt och trångt på rummen då vi fick dela.
Fick ni eget rum på BB eller dela med andra? Hur var detta tycker du? Hade du önskat annorlunda? Eget rum tack och lov. Min man kunde sova i en säng andra natten. Jag ville gärna ha eget då jag ville att min man skulle stanna eftersom jag blev snittad, men jag fick dela och han blev hemskickad...
Hade pappan möjlighet att stanna kvar på BB över natten? Ja Nej
Hur tyckte du rummen var? Trivsamma eller ej?
Något du tycker kunde förbättras?
Sängen knarrade jättemycket. Sterilt som det brukar vara på sjukhus. Lite tråkiga, men helt ok annars
Hur tyckte du maten var under BB-vistelsen? Okej Jag gillar all mat så den va helt ok.
Fick ni tillräckligt med hjälp på BB?
T ex med blöjbyten, bada barnet, amning?
Man fick säga till om man ville ha hjälp. Lite jobbigt eftersom man inte vet vad för problem som kan komma senare. Nej tyckte inte att de "kollade" att jag ammade rätt trots att jag sagt till flera ggr att jag ville ha hjälp med detta.
Fanns det blöjor att få på BB?
Om ja, vilken sort? Fortsatte ni med samma sort hemma sen?
Ja, fast i begränsat antal, det räckte precis under de timmar vi var på BB. Det var Libero. Vi har även provat Pampers när vi kom hem, men Libero är bättre, läcker inte som Pampers gör. Jag det fanns Libero och vi har både libero och pampers hemma.
Fanns det bindor att få?
Om ja, hur tycker du att de var?
Ja, helt okej, stora, men man blöder ju mycket. Ja det fanns bindor, inte jättesköna men helt ok.
Hade du packat en väska innan ni åkte till BB? Nämn gärna några saker du tycker den ska innehålla. Ja. Liggunderlag till pappan, mat till pappan. Mobiltelefon (får användas även i förlossningsrummet). Ja det hade jag gjort. Egna kläder var skönt att ta på sig, hade även med egna kläder åt barnet. Bröstvärmare och sköna skor att gå omkring i.
Fick ni med er en påse "babybag" med prover på olika barnprodukter och sånt när ni åkte hem? Nej Nej
Fungerade det bra med besökstiderna på BB? Vet inte, vi utnyttjade inte det, var bara på BB ett dygn. Nej det va bara besök mellan 6-7 och papporna fick åka hem efter kl 20. Lite trist.
Fanns det möjlighet att få en egen telefon inkopplad på rummet? Vet ej Ja
Något mer du vill berätta om sjukhuset där du födde barn? - Det är fömodligen bättre  nästa gång eller de ggr då det finns tillräckligt med personal. Jag vill inte föda där igen med vet att det finns mammor som tyckt att det har varit jättebra.

 
FRÅGOR SVAR SVAR
SJUKHUS
Vilket sjukhus födde du barn på? Huddinge Huddinge
Vilket år var det? 1998 2000
Ungefär hur långt har du dit? 1½ mil 15 min
Kan du rekommendera andra att föda barn där?
Motivera gärna ditt svar.
Jag skulle lätt kunna rekommendera andra att föda på Huddinge. Jag "valde" själv att vända mig dit först, och hade tur som fick sista platsen för dagen, pga att jag hört bra saker om deras BB innan.

Vi blev mkt väl omhändertagna även om det var fullt i alla förlossningsrum och viss väntan är ju inget ovanligt. Det har mkt att göra med hur man själv är som person och hur man förväntar sig att det ska vara.
Detta var min första förlossning.

Efter ett par-tre timmar på förlossningen fick vi ett rum på föräldraavdelningen. Den var enkel men funktionell och jag fick mkt hjälp med amning och även passning av den lille för att jag skulle få sova ut lite.
Nu väntar jag mitt 2:a barn (5 år senare) och jag kommer ev. vända mig till Huddinge igen.
Absolut!
Var detta det sjukhus där du helst ville föda? Ja Ja
Om du svarade nej, vart hade du hellre velat föda? - -
FÖRLOSSNING
Vilken sorts förlossning? Vaginal Vaginal
Vilken typ av smärtlindrig använde du dig av? Epidural, tens Lustgas
Var det någon smärtlindring du hade önskat använda men som inte fanns tillgängligt på ditt sjukhus? Akupunktur var det väldigt få barnmorskor som behärskade så det var inget man kunde välja själv. Nej
Hur tycker du att förlossnings-personalen var? Lyssnade de på dina önskemål tycker du? Personalen var mycket tillmötesgående och jag kände att jag fick gehör för det jag efterfrågade.

Epidural kan ta tid att få eftersom anestesiläkarna ofta är upptagna på annat håll, men de gjorde allt för att få fram min önskade epidural så snabbt som möjligt.
Underbara, jätte gulliga. De lyssnade till mig till 100%.
Fick du råd och tips om t ex olika förlossningsställningar? Främst att inte föda på rygg... eftersom det ger barnet "uppförsbacke" och försvårar själva utdrivningen. Annars nämndes inget särskilt. Nej, men jag var nöjd ändå.
Blev förlossningen ungefär som du hade tänkt dig? Finns det något du hade velat ha på ett annat sätt?! Min förlossning blev ungefär som jag trott... men man har ju ingenting att jämföra med. Det tog 14½ tim från det att jag kom in (vattenavgång hemma och första värken kl.04, sedan föddes sonen 18.44).
Inga komplikationer och inga stygn efteråt, så jag hade det nog ganska bra i jämförelse med många andra.
Ja bättre. Gjorde inte alls så ont som jag var rädd för att det skulle göra. Tog visserligen lång tid men var helt okej.
BB
Hur länge stannade ni på BB? 4 dygn 3 dygn
Hade ni velat stanna längre/ kortare tid? I så fall, varför?! Jag hade kunnat stannat längre... för att det var så smidigt och skönt att få hjälp. Men 4 dagar är nog lagom. De flesta vill hem ännu tidigare. Flickan fick gulsot så jag fick inte åka hem tidigare fast jag ville
Hur var personalen på BB? Personalen var väldigt gullig och omhändertagande, utan att för den skull springa "i vägen". Oftast fick jag säga till om hjälp, men då fanns de alltid till hands. Någon eller ett par ggr om dagen tittade de in på familjerummen och pejlade läget. Jättegulliga
Kände ni någon press från personalens sida att ni måste åka hem från BB så snart som möjligt? Nej Nej
Tänkte du något på hur atmosfären på BB kändes? Atmosfären minns jag inte så mkt av... förutom de första timmarna innan jag fullt fick koncentrera mig på mitt värkarbete. Vi kunde höra andra föräldrar i korridorerna och vissa skrik från rummen runtomkring. Det påverkade mig inte så mkt vad jag kan minnas.

Personalen hade fullt upp vet jag men faktiskt märktes det inte så mkt på dem som kom in o ut i vår förlossningssal. Sköterskorna kom regelbundet och kollade hur allt stod till, medan barnmorskorna syntes till mer sällan (vi hann med 3 olika skift).
Lugnt och fridfullt....lite långtråkigt
Fick ni eget rum på BB eller dela med andra? Hur var detta tycker du? Hade du önskat annorlunda? Vi fick eget rum på Huddinges familjeenhet. Det var mycket skönt eftersom jag själv kunde välja att umgås med andra i gemensamma rum (matsal o Tv-rum). Jag önskar att vi får chansen till familjerum även nästa gång. Delade med en annan. Det tyckte jag var lite jobbigt skrek inte hennes barn så gjorde mitt det, så det var svårt att sova.
Hade pappan möjlighet att stanna kvar på BB över natten? Ja Nej
Hur tyckte du rummen var? Trivsamma eller ej?
Något du tycker kunde förbättras?
Väldigt povert och enkelt... vilket inte gjorde så mycket tyckte vi. Det fanns telefon, dubbelsäng, handfat, garderob och ett par stolar.

En rejäl amningskudde och fler kuddar i sängen kanske.

Det fanns plats för barnets "rullsäng" och att ta emot några besökare.

WC och dusch fanns just utanför och användes av 2 rum.
Helt okej lite trångt kanske för skötbädden stod så nära min säng
Hur tyckte du maten var under BB-vistelsen? Maten var OK, men inget speciellt. Frukosten var nog bäst. Mycket väl uttänkt för att passa ev. ömma magar och knepiga tarmar, som är ett vanligt problem efter en förlossning. Sjukhus maten är väl känd att vara lite tråkig, men eftersom jag var hungrig så tyckte jag att det var okej. Lite dåligt kryddad kanske.
Fick ni tillräckligt med hjälp på BB?
T ex med blöjbyten, bada barnet, amning?
Blöjbyten tror jag inte de hjälpte till med, det första kanske. Första badet gjorde vi tillsammans med en sköterska. Amningen fick jag ta mkt hjälp med och det var dom villiga att ställa upp med tycker jag. Amningen kan vara ett stort problem de första dagarna och all hjälp är bra att få. Ja, absolut.
Fanns det blöjor att få på BB?
Om ja, vilken sort? Fortsatte ni med samma sort hemma sen?
Ja, blöjor fanns och vi fick med oss ett litet startkit hem. Om jag minns rätt var det Libero.
Vi har testat lite olika sorter sedan dess, men Libero har ofta hållt bästa måttet.
Ja det fanns men minns inte vilket märke.
Fanns det bindor att få?
Om ja, hur tycker du att de var?
Bindor fanns och behövdes verkligen. De var snarare i blöjformat. De var lite "gammalmodiga" och väldiga tjocka. Tack o lov fanns också engångstrosor på BB eftersom det ofta blödde igenom. Ja det fanns stora och bra.
Hade du packat en väska innan ni åkte till BB? Nämn gärna några saker du tycker den ska innehålla. Jag hade packat en liten väska med toalettartiklar, amningsbh, BH-värmeinlägg, trosor (som jag aldrig använde.. engångs var det enda som funkade), stora T-shirts, joggingbrallor och mammakläder att åka hem i.

Jag skulle rekommendera morgonrock, joggingdress, sköna lediga kläder och ev. ett hårvårdskit. Man känner sig så sliten efteråt att det kan vara skönt att försöka snygga till sig lite någon dag efter. Jag är inte alls fåfäng men jag så ut som en hösäck i flera dagar och kände mig därefter.

Packade i sista stund. Inneskor, schampo, kamera, nån tidning kanske, tandborste mm. Bebis kläder kom min sambo med senare.
Fick ni med er en påse "babybag" med prover på olika barnprodukter och sånt när ni åkte hem? Ja Nej
Fungerade det bra med besökstiderna på BB? Ja. På familjeenheten fick man komma vid flera tillfällen om jag minns rätt. Tveksamt med syskonbesök, eftersom dagisbarn har mkt baciller. Ja, då om man inte ville hålla sig till de tiderna så kunde man sitta utanför i soffgrupp, helt okej.
Fanns det möjlighet att få en egen telefon inkopplad på rummet? Ja Ja
Något mer du vill berätta om sjukhuset där du födde barn? Ta med telefonkort eller enkronor/5-kronor i massor. Mobiler ska oftast inte användas inom sjukhusväggarna och du vill säkert ringa till alla möjliga. På förlossningen fick vi en mynttelefon (o kort) inrullad på rummet.
På familjeenheten hade vi en fast telefon som vi sedan fick faktura på när vi åkte hem.

Det är ont om matmöjligheter för pappan... ta gärna med lite proviant.

Om du vill slappna av med musik, kolla om de har CD/bandare på förlossningen, det är inte alla som har. Ladda med din freestyle och batterier annars!
Jag är 100% nöjd och snart gör jag om det. Hoppas det blir på HS.

  

 

FRÅGOR SVAR SVAR
SJUKHUS
Vilket sjukhus födde du barn på? Huddinge Huddinge
Vilket år var det? 1998 1999
Ungefär hur långt har du dit? 15 min 5 km
Kan du rekommendera andra att föda barn där?
Motivera gärna ditt svar.
Ja det kan jag, jag födde tvillingar och fick massor utav hjälp. Jag födde 6 veckor för tidigt. Supergullig personal Ja! Det är helt suveränt. Underbar personal och fina lokaler. Vi blev mycket bra omhändertagna både på förlossningen och på BB. Fina rum, lite hemtrevligt på BB-avdelningen. Man fixar sin egen frukost i ett gemensamt
kök. Varm lunch och middag serveras som man får äta antingen på rummet eller
i lunchrummet.
Var detta det sjukhus där du helst ville föda? Ja Ja
Om du svarade nej, vart hade du hellre velat föda? - -
FÖRLOSSNING
Vilken sorts förlossning? Vaginal Vaginal
Vilken typ av smärtlindrig använde du dig av? Lustgas Lustgas, epidural, tens
Var det någon smärtlindring du hade önskat använda men som inte fanns tillgängligt på ditt sjukhus? Nej Nej
Hur tycker du att förlossnings-personalen var? Lyssnade de på dina önskemål tycker du? Ja Den var underbar!
Jag låg inne i 13 timmar på
förlossningen så jag hann med två pass. Men det gjorde ingenting. De var mycket vänliga och "lyhörda". Även min man var mycket nöjd.
Fick du råd och tips om t ex olika förlossningsställningar? Nej Ja, vi provade lite allt möjligt.
Blev förlossningen ungefär som du hade tänkt dig? Finns det något du hade velat ha på ett annat sätt?! Den var bra! Eftersom min tjej inte hade glidit ner ordentligt så
ville de ta henne med sugklocka. Därför blev jag placerad i gyn-ställning.
Men jag lyckades få ut henne utan sugklockan. Dock var väl gynställningen inte nåt jag hade planerat. Hade hellre velat föda halvsittandes.
BB
Hur länge stannade ni på BB? 3 dygn 3 dygn
Hade ni velat stanna längre/ kortare tid? I så fall, varför?! Ja, eftersom mina barn fick stanna i tre veckor på neonatalen. Gärna länge, mest för att det var så himla trevligt och bekvämt.
Hur var personalen på BB? Mycket bra! Kanonbra. Man kände aldrig att man var besvärlig eller knölig
på nåt sätt. Fick hjälp med vad man ville och när man ville. T ex så bad vi dem hjälpa till att byta första blöjan, och det tyckte de inte var nåt konstigt alls utan hjälpte glatt min man med detta. Underbart!
Kände ni någon press från personalens sida att ni måste åka hem från BB så snart som möjligt? Nej Nej
Tänkte du något på hur atmosfären på BB kändes? Det var lugnt. Lugnt och fridfullt. Kanske lite lyhörda rum uppe på BB. Inte så att man stördes av bäbisarnas skrik utan snarare när syskonen hade tråkigt!
Men så är det ju med barn och det får man ta med en nypa salt. De måste ju också få vara med. Barnmorskorna var jättebra, lugna. Man kände att de tog sig tid med en.
Fick ni eget rum på BB eller dela med andra? Hur var detta tycker du? Hade du önskat annorlunda? Jag delade och hade eget. Vi fick ett eget rum men vi fick dela toa/dusch med ett annat par. Men det gick hur bra som helst. Jätteskönt med eget rum då man fick ta emot
besök när man ville.
Hade pappan möjlighet att stanna kvar på BB över natten? Ja Ja
Hur tyckte du rummen var? Trivsamma eller ej?
Något du tycker kunde förbättras?
Nja... det var lite trångt. Bra rum, ljusa och fina. Vissa rum är lite små och det vi hade saknade t ex ett bord med stolar. Detta gjorde att vi fick äta i sängen eftersom vi
inte ville sitta i lunchrummet. Men andra rum såg vi var jätte stora!
Hur tyckte du maten var under BB-vistelsen? Ok Ok, inte överdrivet god. Frukosten var suverän. Mycket att välja på. Den stod ju framme hela dagen så det var bara att äta när man kände för det.
Fick ni tillräckligt med hjälp på BB?
T ex med blöjbyten, bada barnet, amning?
Ja Japp. De hade en bra informationspärm som man kunde bläddra i och bm
var villiga att svara på de flesta frågor man hade. De hjälpte oss att byta första blöjan, de visade oss hur man sköter naveln och hur man håller när man badar t ex.
Fanns det blöjor att få på BB?
Om ja, vilken sort? Fortsatte ni med samma sort hemma sen?
Ja, Libero. Hemma hade vi både Libero och Pampers. Ja, det fanns Libero och det fortsatte vi med. Vi provade även Pampers när vi kom hem men tyckte inte att de passade vår dotter.
Fanns det bindor att få?
Om ja, hur tycker du att de var?
Ja, de var stora och bra. Ja. Helt ok. Det var väl vanliga förlossningsbindor som man sen köpte på Apoteket. Fanns även "trosor" som man fick.
Hade du packat en väska innan ni åkte till BB? Nämn gärna några saker du tycker den ska innehålla. Ja, bok, hygienartiklar, bebiskläder, amningskupor... Ja, vi hade packat. Vi skulle packat mer kläder till min man och mindre till mig dock. Jag fick ju låna alla kläder jag behövde på BB. Jag tyckte det var kanon bra att ha tofflor med mig och filt till bäbisen.
Kändes fräscht liksom. Sen det vanliga: toasaker, kläder för bäbisens hemresa. Min man sa dock att han saknade tidningar. Man ligger ju mest bara och myser och då kan det vara skönt med nåt att bläddra i. Men det går ju alltid att handla på sjukhuset.
Fick ni med er en påse "babybag" med prover på olika barnprodukter och sånt när ni åkte hem? Nej Nej
Fungerade det bra med besökstiderna på BB? Nja Ja
Fanns det möjlighet att få en egen telefon inkopplad på rummet? Ja Ja
Något mer du vill berätta om sjukhuset där du födde barn? Nej det finns det inte. På "vårt" sjukhus får man använda mobiltelefonen, både från förlossningen och BB. Det är jättebra.

 

FRÅGOR SVAR SVAR
SJUKHUS
Vilket sjukhus födde du barn på? Huddinge Huddinge
Vilket år var det? 2000 2002
Ungefär hur långt har du dit? 30 min 3-4 km
Kan du rekommendera andra att föda barn där?
Motivera gärna ditt svar.
Ja Jag rekommenderar varmt andra att föda på Huddinge!
Var detta det sjukhus där du helst ville föda? Nej Ja
Om du svarade nej, vart hade du hellre velat föda? sös som ligger närmare och som jag hade bra erfarenhet av sen tidigare, men det var fullt. -
FÖRLOSSNING
Vilken sorts förlossning? Vaginal Vaginal
Vilken typ av smärtlindrig använde du dig av? Lustgas, akupunktur, tens Epidural, lustgas, bäckenbottenbedövning
Var det någon smärtlindring du hade önskat använda men som inte fanns tillgängligt på ditt sjukhus? Nej Nej, allt fanns.
Hur tycker du att förlossnings-personalen var? Lyssnade de på dina önskemål tycker du? Dom var bra. Förlossningspersonalen var kanon!! Mycket nöjd med alla!!
Fick du råd och tips om t ex olika förlossningsställningar? Nej, jag visste hur jag ville ha det eftersom det var mitt andra barn Låg mest på rygg och tyckte att det kändes bra. Men fick vissa tips om andra ställningar oxå.
Blev förlossningen ungefär som du hade tänkt dig? Finns det något du hade velat ha på ett annat sätt?! Ja Blev igångsatt, och det hade jag väl inte direkt räknat med från början....
Själva förlossningen gjorde mer ont än jag någonsin kunnat tro!
BB
Hur länge stannade ni på BB? Ett dygn 1½ dygn
Hade ni velat stanna längre/ kortare tid? I så fall, varför?! Nej Tyckte att det räckte, eftersom allt funkade så bra! Ville bara komma hem!
Hur var personalen på BB? Jättebra Personalen på BB var lite gammalmodiga tycker jag.
Kände ni någon press från personalens sida att ni måste åka hem från BB så snart som möjligt? Nej Ja
Tänkte du något på hur atmosfären på BB kändes? Lugnt och bra. Det var lugnt och man var ganska självgående. Och det tyckte jag var skönt!
Fick ni eget rum på BB eller dela med andra? Hur var detta tycker du? Hade du önskat annorlunda? Eget rum, och det var bra. Delade rum med en annan. Lite jobbigt eftersom mitt barn var lugnt och sov på nätterna vilket det andra barnet inte gjorde!
Hade pappan möjlighet att stanna kvar på BB över natten? Nej Vet ej
Hur tyckte du rummen var? Trivsamma eller ej?
Något du tycker kunde förbättras?
Bra Helt ok, men kunde göras något trivsammare.
Borde finnas ett skötbord till varje sängplats.
Hur tyckte du maten var under BB-vistelsen? Inget vidare Sjukhusmat är väl inte världens godaste, men fullt ätbar!
Fick ni tillräckligt med hjälp på BB?
T ex med blöjbyten, bada barnet, amning?
Ja Tyckte att det mesta kretsade runt amning. Det andra glömdes liksom bort! Och det var tråkigt!
Fanns det blöjor att få på BB?
Om ja, vilken sort? Fortsatte ni med samma sort hemma sen?
Pampers, vi fortsatte med ICA:s och Libero Man fick använda Libero Newborn, så många man behövde. Har gått över till Pampers sedan vi kom hem.
Fanns det bindor att få?
Om ja, hur tycker du att de var?
Ja, stora! Ja, det fanns obegränsat med bindor, och dom var stora och bra!
Hade du packat en väska innan ni åkte till BB? Nämn gärna några saker du tycker den ska innehålla. Ja, det nödvändigaste som duschprylar och kläder, nåt gott att äta och dricka. Ja, väskan var packad ca 2-3 veckor innan BF. Det jag är mest glad över att vi hade med var förstås kameran!!
Fick ni med er en påse "babybag" med prover på olika barnprodukter och sånt när ni åkte hem? Nej Nej
Fungerade det bra med besökstiderna på BB? Ja Ja, det funkade bra!
Fanns det möjlighet att få en egen telefon inkopplad på rummet? Ja Ja
Något mer du vill berätta om sjukhuset där du födde barn? - Är i det stora hela mycket nöjd med min förlossning och BB-tid på Huddinge!

 

FRÅGOR SVAR SVAR
SJUKHUS
Vilket sjukhus födde du barn på? Huddinge Huddinge
Vilket år var det? 2000 1999 & 2002
Ungefär hur långt har du dit? 30 min 5 min med bil
Kan du rekommendera andra att föda barn där?
Motivera gärna ditt svar.
Ja Absolut. Helt underbar personal!
Var detta det sjukhus där du helst ville föda? Nej Ja
Om du svarade nej, vart hade du hellre velat föda? sös som ligger närmare och som jag hade bra erfarenhet av sen tidigare, men det var fullt. -
FÖRLOSSNING
Vilken sorts förlossning? Vaginal Vaginal
Vilken typ av smärtlindrig använde du dig av? Lustgas, akupunktur, tens -
Var det någon smärtlindring du hade önskat använda men som inte fanns tillgängligt på ditt sjukhus? Nej -
Hur tycker du att förlossnings-personalen var? Lyssnade de på dina önskemål tycker du? Dom var bra. Helt suverän och peppande!
Fick du råd och tips om t ex olika förlossningsställningar? Nej, jag visste hur jag ville ha det eftersom det var mitt andra barn Hans inte riktigt med, men de rekommenderade mig att stå på knä
vilket jag gjorde. Och det var jättebra.
Blev förlossningen ungefär som du hade tänkt dig? Finns det något du hade velat ha på ett annat sätt?! Ja Nej, den gick lite för fort. Jag hann inte med någon
smärtlindring alls och jag hade velat ha EDA som vid min första förlossning.
BB
Hur länge stannade ni på BB? Ett dygn 3 dygn/ 1 dygn
Hade ni velat stanna längre/ kortare tid? I så fall, varför?! Nej Nu vid min andra förlossning var det alldeles
lagom med ett dygn, sen ville man hem till storasyster. Vid min förra
förlossning fick vi stanna 3 dygn vilket passade oss bra då.
Hur var personalen på BB? Jättebra Jättebra. Mycket bättre nu andra gången, de lämnade oss mer ifred nu.
Kände ni någon press från personalens sida att ni måste åka hem från BB så snart som möjligt? Nej Ja
Tänkte du något på hur atmosfären på BB kändes? Lugnt och bra. Lugnt och tyst.
Fick ni eget rum på BB eller dela med andra? Hur var detta tycker du? Hade du önskat annorlunda? Eget rum, och det var bra. Vi fick eget rum på familjeBB. Jättebra med egen toa och dusch.
Hade pappan möjlighet att stanna kvar på BB över natten? Nej Ja
Hur tyckte du rummen var? Trivsamma eller ej?
Något du tycker kunde förbättras?
Bra Mycket bra. Saknade lite småsaker som väggklocka bland annat.
Hur tyckte du maten var under BB-vistelsen? Inget vidare Sådär
Fick ni tillräckligt med hjälp på BB?
T ex med blöjbyten, bada barnet, amning?
Ja Vi fick den hjälp vi bad om. Eftersom det var vårt andra barn så lämnade de oss i fred hela tiden. Det var vi som fick kontakta dem om vi ville ha hjälp. Mycket bra.
Fanns det blöjor att få på BB?
Om ja, vilken sort? Fortsatte ni med samma sort hemma sen?
Pampers, vi fortsatte med ICA:s och Libero Ja, det fanns Libero. Vi har både Libero och Pampers hemma.
Fanns det bindor att få?
Om ja, hur tycker du att de var?
Ja, stora! Ja, stora och rejäla. Mycket bra.
Hade du packat en väska innan ni åkte till BB? Nämn gärna några saker du tycker den ska innehålla. Ja, det nödvändigaste som duschprylar och kläder, nåt gott att äta och dricka. Ja. Tofflor, extra kläder till pappan (mammorna får låna kläder där), kamera, Dextrosol, toalettartiklar, kläder och filt till bäbisen.
Fick ni med er en påse "babybag" med prover på olika barnprodukter och sånt när ni åkte hem? Nej Nej
Fungerade det bra med besökstiderna på BB? Ja Vi var bara där ett dygn så vi fick inget besök.
Fanns det möjlighet att få en egen telefon inkopplad på rummet? Ja Ja
Något mer du vill berätta om sjukhuset där du födde barn? - Rekommenderas varmt till andra. Mycket bra!

 

FRÅGOR SVAR SVAR
SJUKHUS
Vilket sjukhus födde du barn på? Huddinge Huddinge
Vilket år var det? 2002 2001
Ungefär hur långt har du dit? 1½ mil 25 minuters bilfärd
Kan du rekommendera andra att föda barn där?
Motivera gärna ditt svar.
Ja absolut, personalen är toppen och tar sig tid. Har bara positiva erfarenheter därifrån! Absolut! Alla var så snälla och hjälpsamma och gjorde allt för att göra det till en minnesvärd upplevelse.
Var detta det sjukhus där du helst ville föda? Ja Ja
Om du svarade nej, vart hade du hellre velat föda? - -
FÖRLOSSNING
Vilken sorts förlossning? Vaginal Vaginal
Vilken typ av smärtlindrig använde du dig av? - Epidural, lustgas
Var det någon smärtlindring du hade önskat använda men som inte fanns tillgängligt på ditt sjukhus? - Nej
Hur tycker du att förlossnings-personalen var? Lyssnade de på dina önskemål tycker du? Väldigt bra och tillmötesgående. Ja, absolut. Därmed inte sagt att de kom med bra råd som jag inte hade tänkt mig innan.
Fick du råd och tips om t ex olika förlossningsställningar? - Ja, men fick i slutändan inte välja, utan det fick bli gynställning.
Blev förlossningen ungefär som du hade tänkt dig? Finns det något du hade velat ha på ett annat sätt?! Ja delvis, de gick lite fort men de kan ju ingen rå över (födde i v 31). Trodde att förlossningen skulle gå fortare, vilket förlossningspersonalen också trodde till en början. Jag blev rekommenderad EDA när jag var fullt öppen, eftersom huvudet inte kommit tillräckligt långt ner, det hade jag inte räknat med.
BB
Hur länge stannade ni på BB? 3 dygn 2 dygn
Hade ni velat stanna längre/ kortare tid? I så fall, varför?! Jag hade velat åka hem tidigare, men hade för höga levervärden. De frågade aldrig ens hur länge jag ville stanna, utan antog att jag skulle stanna längre. Jag ville själv åka hem, 2 nätter var lagom.
Hur var personalen på BB? Inget vidare. Jättegoa! Den ena sköterskan var med en stor del av min förlossning också, så hon ägnade väl lite extra uppmärksamhet åt oss.
Kände ni någon press från personalens sida att ni måste åka hem från BB så snart som möjligt? Nej Nej
Tänkte du något på hur atmosfären på BB kändes? Väldigt lugnt o stilla men ganska tråkiga lokaler Tyckte att det var lugnt, bortsett från lite barnskrik, vilket man egentligen hade förväntat sig. De flesta besöken ägde rum utanför avdelningen.
Fick ni eget rum på BB eller dela med andra? Hur var detta tycker du? Hade du önskat annorlunda? Jag delade med en annan mamma som hade en prematur dotter så vi hade inga barn på rummet eftersom dom låg på neo. Fick dela med en annan tjej, hade helst velat ha familjerum, men det fanns tyvärr inget ledigt. Vi fick dock väldigt bra kontakt, tjejen och jag, så det gjorde inte så mycket. Pappan var där från 8.00-22-23.00, så det var helt okej.
Hade pappan möjlighet att stanna kvar på BB över natten? Nej Nej
Hur tyckte du rummen var? Trivsamma eller ej?
Något du tycker kunde förbättras?
Tråkiga, typiskt sjukhus... mer färg och finare gardiner! Man var så koncentrerad på annat, så det gjorde inget att det var så sjukhusaktigt.
Hur tyckte du maten var under BB-vistelsen? Helt ok. Tyckte att maten smakade riktigt bra, kanske berodde det mycket på att man var så hungrig?!
Fick ni tillräckligt med hjälp på BB?
T ex med blöjbyten, bada barnet, amning?
Jag fick all hjälp av neonatal personalen eftersom min son aldrig var inne på bb. Blöjorna fick man väl inte någon hjälp med, men amning och bad fick vi hjälp med.
Fanns det blöjor att få på BB?
Om ja, vilken sort? Fortsatte ni med samma sort hemma sen?
Ja de fanns libero. Ja vi har samma nu. Ja, man fick blöjor. Det var libero och det är faktiskt dem vi använder fortfarande.
Fanns det bindor att få?
Om ja, hur tycker du att de var?
Ja de fanns sådana där vanliga, de är ju bra. Ja, de var stora och klumpiga, men nödvändiga. Dessutom fanns nylontrosor som höll bindan lite bättre på plats.
Hade du packat en väska innan ni åkte till BB? Nämn gärna några saker du tycker den ska innehålla. Näe jag va inte direkt förberedd på att de skulle bli barn direkt. Lite kläder, amnings-bh, kläder till lillan. Tycker egentligen inte att man behöver packa med sig en massa saker som man inte har när man åker bort över en helg annars. Amningsinlägg kan vara bra om man börjar läcka.
Fick ni med er en påse "babybag" med prover på olika barnprodukter och sånt när ni åkte hem? Nej Nej
Fungerade det bra med besökstiderna på BB? Jadå Ja! Besöken inne på avdelningen var bara mellan 18-19, men man kunde ta emot besök utanför, vilket jag tyckte var mycket bättre.
Fanns det möjlighet att få en egen telefon inkopplad på rummet? Ja Ja
Något mer du vill berätta om sjukhuset där du födde barn? - -