OLIKA BB RUNTOM I SVERIGE

Enkätsvar: Så här var det där jag födde barn!

Nyköping

FRÅGOR SVAR SVAR
SJUKHUS
Vilket sjukhus födde du barn på? Nyköpings BB Nyköpings BB
Vilket år var det? 2002 2001
Ungefär hur långt har du dit? 4 mil 1,5 mil
Kan du rekommendera andra att föda barn där?
Motivera gärna ditt svar.
Definitivt! Jag hade i och för sig turen att bara behöva en enda barnmorska under själva förlossningen, som jag trivdes toppenbra med, men jag tyckte även att alla som jobbade de 5 dagar jag låg kvar var jättebra! De är väldigt amningsvänliga, man fick otroligt mycket hjälp av dem. De har flera sk. familjerum, och vi hade turen att få ett av dem, och de är toppenbra! Ja! för det är ganska litet och hemtrevligt.
Var detta det sjukhus där du helst ville föda? Vet ej Ja
Om du svarade nej, vart hade du hellre velat föda? - -
FÖRLOSSNING
Vilken sorts förlossning? Vaginal Vaginal
Vilken typ av smärtlindrig använde du dig av? lustgas Epidural och lustgas
Var det någon smärtlindring du hade önskat använda men som inte fanns tillgängligt på ditt sjukhus? Egentligen hade jag velat föda i vatten, men det kan man inte göra där. Nu hade jag inte fått det ändå, eftersom han kom i säte, det blev gynläge. Nej
Hur tycker du att förlossnings-personalen var? Lyssnade de på dina önskemål tycker du? Toppenbra! Det var en lugn stämning, ingen stress, och bra peppning. De lyssnade på vad man sade, pratade inte över huvudet på en. Ja dom var jättebra.
Fick du råd och tips om t ex olika förlossningsställningar? Nej, eftersom det som sagt var en sätesförlossning ville de ha mig i gynläge för att kunna ha optimal koll. Nej! p.g.a att jag var väldigt rädd för att spricka så fick jag ligga på sidan med ena benet i ett benstöd så att barnmorskan kunde hjälpa till så att det inte skulle gå för fort.
Blev förlossningen ungefär som du hade tänkt dig? Finns det något du hade velat ha på ett annat sätt?! En riktig drömförlossning tycker jag! Nu har jag ju inte mycket att jämföra med eftersom jag är förstföderska, men jag tycker att det var underbart att föda barn, och jag kan knappt bärga mig tills nästa gång! Och jag kommer absolut att föda i Nyköping igen! Hade nog egentligen velat stå på knä och föda men blev avrådd då risken för att det skulle gå för fort skulle kunna medföra större bristningar vilket jag var rädd för.
BB
Hur länge stannade ni på BB? 5 dagar 3 dygn efter förlossningen
Hade ni velat stanna längre/ kortare tid? I så fall, varför?! Det var precis lagom tycker jag. Efter 3:e dygnet ville jag hem. Något som jag såhär efteråt ångrar lite då min amning inte fungerade till 100%.
Hur var personalen på BB? Jättebra! Kompetent och vänlig. Dom flesta var jättegulliga. Men jag hade problem med amningen och det kändes som om ingen direkt hade tid med mig trots att det var väldigt lugnt. Det kändes som om att en och samma barnmorska inte hade tid att sitta hos mig tills att det funkade utan de ringde in nån ny barnmorska hela tiden. Vid ett tillfälle så stod 3 st barnmorskor runt mej och sa olika råd och drog och slet i brösten, vilket var en väldigt jobbig upplevelse som förstföderska. När jag ska föda mitt andra barn så ska jag kräva att amningen fungerar innan jag åker hem om det så ska ta en vecka.
Kände ni någon press från personalens sida att ni måste åka hem från BB så snart som möjligt? Nej Nej
Tänkte du något på hur atmosfären på BB kändes? Lugnt och fridfullt, trots att vi låg i samma korridor som förlossningen så hördes det ingenting därifrån. Väldigt lugnt och fridfullt plus att detta var i december månad.
Fick ni eget rum på BB eller dela med andra? Hur var detta tycker du? Hade du önskat annorlunda? Familjerum. Perfekt! Mysigt! Jag fick ligga på en 3-sal. Men under mina 3-dygn där så kom ingen annan mamma dit. Det var skönt för jag hade egentligen önskat eget rum och så blev det ju på sätt och vis.
Hade pappan möjlighet att stanna kvar på BB över natten? Ja Ja
Hur tyckte du rummen var? Trivsamma eller ej?
Något du tycker kunde förbättras?
Trivsamma Helt okej
Hur tyckte du maten var under BB-vistelsen? God och omväxlande. Sallad, varmrätt och efterrätt. Sådär
Fick ni tillräckligt med hjälp på BB?
T ex med blöjbyten, bada barnet, amning?
Absolut Nej! (amningen)
Fanns det blöjor att få på BB?
Om ja, vilken sort? Fortsatte ni med samma sort hemma sen?
Ja, Libero. Bytte till Pampers hemma, men gick sedan tillbaka till Libero. Ja! Libero och det har vi fortsatt med.
Fanns det bindor att få?
Om ja, hur tycker du att de var?
Ja. Bra, fyllde sitt syfte. Ja! det fanns det. Dom var väldigt stora men dom föll ju sin funktion.
Hade du packat en väska innan ni åkte till BB? Nämn gärna några saker du tycker den ska innehålla. Mjukisbyxor typ jazzbyxa, plus en hel hög med sköna toppar. Schampo, tvål och deo. Ja! Hygienartiklar lite kläder, tofflor, kamera, energidryck mm.
Fick ni med er en påse "babybag" med prover på olika barnprodukter och sånt när ni åkte hem? Ja Ja
Fungerade det bra med besökstiderna på BB? Ja Ja!
Fanns det möjlighet att få en egen telefon inkopplad på rummet? Ja Ja
Något mer du vill berätta om sjukhuset där du födde barn? - Ja! vet redan nu att jag kommer att få den hjälp jag behöver med amningen inför nästa barn. Då det handlar om att våga be om hjälp och inte känna sig som en börda, dom är ju trots allt där för att hjälpa en.