OLIKA BB RUNTOM I SVERIGE

Enkätsvar: Så här var det där jag födde barn!

Malmö

FRÅGOR SVAR SVAR
SJUKHUS
Vilket sjukhus födde du barn på? Malmö KK MAS
Vilket år var det? 2002 2002
Ungefär hur långt har du dit? 10 min bilväg 15 km
Kan du rekommendera andra att föda barn där?
Motivera gärna ditt svar.
JA. Trevlig personal, lyssnade på vad jag tyckte och tänkt. Kom med förslag när mina tog slut. Kände ingen press på att komma därifrån snabbt. Även om det fanns andra som stod på tur.

Jag har fött alla mina 6 barn där. Det hade jag inte gjort om jag inte tyckt om personalen och omgivningen.
Ja. Personalen var jättegullig och tillgodosåg mina önskemål jättefort.
Var detta det sjukhus där du helst ville föda? Ja Vet ej
Om du svarade nej, vart hade du hellre velat föda? - Funderade på att åka till Ystad pga deras profilering för alternativ smärtlindring och liknande. Men jag hann inte göra studiebesök där innan förlossningen. Dessutom har vi 50 km dit så det är en bit att köra.
FÖRLOSSNING
Vilken sorts förlossning? Vaginal Vaginal
Vilken typ av smärtlindrig använde du dig av? lustgas Epidural, lustgas, akupunktur
Var det någon smärtlindring du hade önskat använda men som inte fanns tillgängligt på ditt sjukhus? - Ja. Jag hade velat bada, men trots att jag skrivit det i mitt förlossningsbrev så nämndes det inte alls. Vet inte om det inte finns eller om de inte tyckte det var lämpligt. Men vattnet hade inte gått…
Hur tycker du att förlossnings-personalen var? Lyssnade de på dina önskemål tycker du? Ja, det tycker jag att dom gjorde. Och kom med förslag när mina tog slut. Jättegulliga och trevliga. Ja, det lyssnade på mina önskemål.
Fick du råd och tips om t ex olika förlossningsställningar? Ja, men efter fyra tidigare förlossningar hade jag redan min favorit ställning! De frågade om jag visste hur jag ville föda, och eftersom jag redan hade bestämt mig så var det inte mer med det.
Blev förlossningen ungefär som du hade tänkt dig? Finns det något du hade velat ha på ett annat sätt?! Nja, inte precis. Men jag har varit bortskämd med de två sista förlossningarna. De tog bara 3½ timme resp 2 timmar & 10 minuter och varit lätta, men denna gången tog det 11-12 timmar och det var inte så lätt. Speciellt inte krystskedet som var grymt. Men det visade sig att det inte var så konstigt för pojken som kom ut vägde hela 5160 g och hade ett huvudomfång på 38 cm. Ja.
Hade varit skönt att slippa känna mig stressad över att behöva flytta till patienthotellet (motsv, egenvårdsavdelning) efter fyra timmar efter förlossningen, och kunna stanna i förlossningsrummet lite längre tillsammans med min man. Men vi slapp flytta till patienthotellet, utan vi blev flyttade till BB-avd (motsv. särskildvårds avd.).
BB
Hur länge stannade ni på BB? Från måndag till torsdag. ca 36 timmar
Hade ni velat stanna längre/ kortare tid? I så fall, varför?! Nej, jättenöjd! Egentligen ville jag åka hem direkt. Men barnmorskorna var oroliga över min dotters oväntat höga vikt. Så vi fick stanna för observation av hennes blodsockernivå och viktminskning.

Jag ville åka hem för att hemma är bättre och där känns det mer naturligt och jag hade sluppit andra mammor med barn och deras familjer.

Hur var personalen på BB? Omtänksamma, vänliga, hjälpsamma och man kände inte av några "hökögon" utan ville man ha hjälp eller råd så fick man det. Helt enkelt underbar personal. Jättetrevliga!
Kände ni någon press från personalens sida att ni måste åka hem från BB så snart som möjligt? Nej Nej
Tänkte du något på hur atmosfären på BB kändes? Jag trivdes mycket bra. Kände inte av stress, eller andra störande ljud. Men det kan bero på att vi har en stor familj med 6 barn nu så här är ju aldrig tyst. Jag trivdes bra och kände mig utvilad när jag kom hem. Det blev lite stressigt efter förlossningen för alla rum var fulla så de behövde vårt rum. Men personalen skötte det jättebra och va vänliga hela tiden. Fast själva förlossningsavdelningen är ganska tråkig.
Fick ni eget rum på BB eller dela med andra? Hur var detta tycker du? Hade du önskat annorlunda? Vi var från början två och sista natten var vi 4 på rummet + våra små. Tycket inte det var störande eller så. Kunde ju varit så att pappan fick stanna över natten. Dela med andra.

Det var jobbigt för deras barn skrek så att jag inte kunde sova och när sen min dotter skrek så var det stressande eftersom jag inte ville störa de andra.

Jag hade velat ha ett eget rum, eller fått åka hem.
Hade pappan möjlighet att stanna kvar på BB över natten? Nej Om vi hade åkt till patienthotellet hade han det (för 160kr/natt). Men vi blev ju flyttade till BB-avd. (särskild vård) och där fick han inte sova över.
Hur tyckte du rummen var? Trivsamma eller ej?
Något du tycker kunde förbättras?
Rummen på Malmö KK ska renoveras nu under ett par år, men jag klagar inte på de befintliga rummen. Jag trivdes. Tråkiga, med bara draperier runt sängarna.

Det estetiska kunde förbättras.

Hur tyckte du maten var under BB-vistelsen? Mycket bra, är inte kräsen. Helt OK, man såg till att det kom vegetariskt till mig eftersom jag är vegetarian.
Fick ni tillräckligt med hjälp på BB?
T ex med blöjbyten, bada barnet, amning?
Ja, om man ville ha hjälpen så fanns den. Ja, hjälp erbjöds.
Fanns det blöjor att få på BB?
Om ja, vilken sort? Fortsatte ni med samma sort hemma sen?
Ja, Libero. Jag har samma märke hemma har haft det till alla mina barn. Ja, Libero. Hemma har vi också haft andra märken.
Fanns det bindor att få?
Om ja, hur tycker du att de var?
JA, det fanns. Bra, breda långa, men kunde varit något längre tycker jag. Ja, under själva vistelsen. Men man kunde köpa deras bindor med sig hem.

De var stora och otympliga men de fungerade bra.

Hade du packat en väska innan ni åkte till BB? Nämn gärna några saker du tycker den ska innehålla. Ja, väskan var packad. Jag hade en förhoppning om att få komma till patienthotellet. Så jag hade både blöjor och bindor där i. Och även lite privata kläder till mig och min kommande son. Även telefonkort, dricka och ett anteckningsblock så man kan notera lite under förlossningens gång. KAMERA får man inte glömma. Toalettsaker. Inneskor. Ja, rent ombyte (gärna lite mindre än mammakläderna), så känner man sig mycket fräschare efteråt när man fått duscha.
Fick ni med er en påse "babybag" med prover på olika barnprodukter och sånt när ni åkte hem? Nej De var slut.
Fungerade det bra med besökstiderna på BB? Ja de ville inte ha alla där så det var ju bara pappa och syskon som fick komma. Men de äldre syskonen var där bara första kvällen sedan kom pappa ensam. Nej, jag hade velat att min man hade fått stanna hela dagen. Som det var nu fick pappan och barnets syskon besöka mellan 8.30-14.00 och sedan mellan 16.00 och 18.00.
Fanns det möjlighet att få en egen telefon inkopplad på rummet? Ja Ja
Något mer du vill berätta om sjukhuset där du födde barn? Bara att jag kan varmt rekommendera Malmö KK till andra. -