OLIKA BB RUNTOM I SVERIGE

Enkätsvar: Så här var det där jag födde barn!

Karlskrona

FRÅGOR SVAR SVAR
SJUKHUS
Vilket sjukhus födde du barn på? Karlskrona BB Blekingesjukhuset
Vilket år var det? 1999 2002
Ungefär hur långt har du dit? 10 mil 10 mil
Kan du rekommendera andra att föda barn där?
Motivera gärna ditt svar.
Absolut. Det var fantastiskt. Vi hade sju olika arbetslag under en långdragen förlossning och det kändes rätt med alla. Samtliga kan akupunktur, samtliga lyssnade till vad vi sa, och de kunde förmedla en tro på att man skulle klara av det där galant. Fina rum, möjlighet till bad och annat, trevlig och hjälpsam personal. Efter förlossningen flyttades vi till BB-Lätt i Karlshamn vilket var en ännu bättre upplevelse. Ja, det kan jag. Väldigt trevlig personal.
Var detta det sjukhus där du helst ville föda? Ja Ja
Om du svarade nej, vart hade du hellre velat föda? - -
FÖRLOSSNING
Vilken sorts förlossning? Vaginal Vaginal
Vilken typ av smärtlindrig använde du dig av? epidural, lustgas, akupunktur och tens Lustgas
Var det någon smärtlindring du hade önskat använda men som inte fanns tillgängligt på ditt sjukhus? Nej, det gick precis som jag hade förberett mig på i förväg. Nej
Hur tycker du att förlossnings-personalen var? Lyssnade de på dina önskemål tycker du? Personalen var trevlig, kunnig och lyssnade. Vi var lämnade ensamma större delen av tiden, vilket jag inte hade något emot. Jag antar att deras säkerhet på att vi skulle klara av det smittade.

Trots en lång och utdragen förlossning med efterföljande besök på operationsbordet kände jag mig mycket nöjd med både personal och förlossning.
Jag tyckte att dom var underbara på alla sätt, lyssnade på mej och min sambo om önskemål m.m.
Fick du råd och tips om t ex olika förlossningsställningar? Inte under förlossningen precis. Hade diskuterat igenom med barnmorskan innan och hade egna tankar. I slutskedet hade jag epidural och orkade inte stå upp, så då hjälpte de mig till den bästa positionen. Ja, det pratade dom om när man var där på "studiebesök".
Blev förlossningen ungefär som du hade tänkt dig? Finns det något du hade velat ha på ett annat sätt?! Den blev inte alls som jag hade tänkt mig, den blev bättre, trots värkar med två minuters mellanrum i 17 timmar. Jag klarade ju av det. Jag var rädd för att förlora kontrollen innan, men man får kontroll på ett annat sätt. Ja, på ett ungefär. Jag blev satt på dropp så det sa bara pang så man hann inte tänka efter så mycket.
BB
Hur länge stannade ni på BB? Fyra dagar (tre på BB Lätt) 3 dagar
Hade ni velat stanna längre/ kortare tid? I så fall, varför?! - Tyckte att 3 dagar var alldeles lagom, längtade bara hem till min säng.
Hur var personalen på BB? De var lugna och trevliga. På BB Lätt fungerade det mer som ett hotell, fast det fanns personal som hjälpte en tillrätta om man frågade efter hjälp. Visade hur man badar, såg till att amningen började fungera hjälpligt osv. Dom var trevliga, men vissa hade lite gamla "regler" för sej!! som dom tyckte va bäst.
Kände ni någon press från personalens sida att ni måste åka hem från BB så snart som möjligt? Nej Nej
Tänkte du något på hur atmosfären på BB kändes? Lugnt och fridfullt. Lite hemlighetsfullt, förväntansfullt på förlossningen. Det var lugnt och mysigt på dagarna, men på nätterna blev man lite irriterad över hur dom klampade förbi utanför i korridoren.
Fick ni eget rum på BB eller dela med andra? Hur var detta tycker du? Hade du önskat annorlunda? Eget rum, med säng för pappan. Han var inskriven alla fyra dagarna. Underbart!! Jag hade definitivt inte velat dela rum med andra. Ja, vi fick eget rum., och det var himla bra egen toa och dusch vilket är väldigt bra.
Hade pappan möjlighet att stanna kvar på BB över natten? Ja Ja
Hur tyckte du rummen var? Trivsamma eller ej?
Något du tycker kunde förbättras?
På förlossningen något opersonliga men fräscha. På BB Lätt trevliga, rymliga och väl fungerande. Dom var mysigt hemmareda med tv och allt.
Hur tyckte du maten var under BB-vistelsen? På BB Lätt fick vi mycket god mat och rikligt med det. Vi fick hur mycket dricka vi ville, inklusive bröd mm som stor framme eller som man kunde plocka i kylskåpet. Pappan är vegetarian och det var inga problem, de beställde till och med dubbla portioner för att det skulle passa en karl!! Tyckte att maten var oätlig gammaldags husmanskost.
Fick ni tillräckligt med hjälp på BB?
T ex med blöjbyten, bada barnet, amning?
Ja, men inte förrän man frågade. De fanns i bakgrunden, men ville att man skulle klara av det själv. Badandet fick vi hjälp med första gången, liksom att de konstaterade att vi var tvungna att ge henne tillägg eftersom hon inte fick i sig så mycket mat. Ja, ville man något så var det bara att ringa på larmet så kom dom och hjälpte till. Själv valde jag att göra allt själv så att det inte skulle bli en så stor omställning sen när man kom hem.
Fanns det blöjor att få på BB?
Om ja, vilken sort? Fortsatte ni med samma sort hemma sen?
Ja, vi fick blöjor. Libero Newborn, om jag minns rätt. Ja, vi fortsatte hemma, fast med storleken större eftersom flickan vägde nära 5 kilo. Ja, dom hade Pampers Newborn. Använder dom fortfarende.
Fanns det bindor att få?
Om ja, hur tycker du att de var?
Ja, den blöjliknande varianten. Mycket bra!! Ja, det fanns det. Hade inte gjort något om dom hade haft några tunnare bindor också än bara "apotekens" tjockaste.
Hade du packat en väska innan ni åkte till BB? Nämn gärna några saker du tycker den ska innehålla. Vi blev igångsatta, så vi packade innan vi åkte in. Förutom kläder, inneskor och hygienartiklar kan några babykläder och en bok vara bra. En dagbok kanske.

En sak vi glömde var att packa med extrakläder och tandborste till pappan. Eftersom barnet inte kom förrän efter två dygn kände han sig något läskig.
Den stod packade och klar och väntade att få komma iväg. Kamera är ett måste liksom egna underkläder så att man slipper BB:s nättrosor.
Fick ni med er en påse "babybag" med prover på olika barnprodukter och sånt när ni åkte hem? Nej Ja
Fungerade det bra med besökstiderna på BB? Ja, det fanns besökstider på BB Lätt, men orkade man fick man göra undantag om man höll sig på egna rummet. Kanonbra! Det var besöksförbud, men man kunde träffa släkten på en annan avdelning och då var det det tiden som passade oss bäst.
Fanns det möjlighet att få en egen telefon inkopplad på rummet? Ja Ja
Något mer du vill berätta om sjukhuset där du födde barn? Jag kan verkligen rekommendera det. Lokalerna, hjälpmedlen, personalen - allt var underbart bra. Jag ska ha mitt andra barn om tre månader och mitt val är självklart. Vi ska till Karlskrona igen, med siktet inställt på ett par dagar på BB Lätt efteråt. Nej ,jag tycker att jag redan fått med allt som jag vill dela med mej :-)

  

 

FRÅGOR SVAR
SJUKHUS
Vilket sjukhus födde du barn på? Blekingesjukhuset
Vilket år var det? 2001
Ungefär hur långt har du dit? 6 mil
Kan du rekommendera andra att föda barn där?
Motivera gärna ditt svar.
Ja det kan jag verkligen göra, personalen var underbar och allt var perfekt.
Var detta det sjukhus där du helst ville föda? Ja
Om du svarade nej, vart hade du hellre velat föda? -
FÖRLOSSNING
Vilken sorts förlossning? Planerat snitt
Vilken typ av smärtlindrig använde du dig av? epidural, lustgas och akupunktur
Var det någon smärtlindring du hade önskat använda men som inte fanns tillgängligt på ditt sjukhus? Nej
Hur tycker du att förlossnings-personalen var? Lyssnade de på dina önskemål tycker du? Ja de var underbara!!
Fick du råd och tips om t ex olika förlossningsställningar? Nej!
Blev förlossningen ungefär som du hade tänkt dig? Finns det något du hade velat ha på ett annat sätt?! -
BB
Hur länge stannade ni på BB? 4 dagar
Hade ni velat stanna längre/ kortare tid? I så fall, varför?! Nej jag valde själv
Hur var personalen på BB? Underbar!!
Kände ni någon press från personalens sida att ni måste åka hem från BB så snart som möjligt? Nej
Tänkte du något på hur atmosfären på BB kändes? -
Fick ni eget rum på BB eller dela med andra? Hur var detta tycker du? Hade du önskat annorlunda? Jag fick ett eget rum och det var jättebra!
Hade pappan möjlighet att stanna kvar på BB över natten? Ja
Hur tyckte du rummen var? Trivsamma eller ej?
Något du tycker kunde förbättras?
Mycket trivsamt!
Hur tyckte du maten var under BB-vistelsen? Väldigt god!!
Fick ni tillräckligt med hjälp på BB?
T ex med blöjbyten, bada barnet, amning?
Japp med allting.
Fanns det blöjor att få på BB?
Om ja, vilken sort? Fortsatte ni med samma sort hemma sen?
Ja, vi fick blöjor där.
Fanns det bindor att få?
Om ja, hur tycker du att de var?
De var bra!
Hade du packat en väska innan ni åkte till BB? Nämn gärna några saker du tycker den ska innehålla. -
Fick ni med er en påse "babybag" med prover på olika barnprodukter och sånt när ni åkte hem? Ja
Fungerade det bra med besökstiderna på BB? Eftersom det var virusrisk så var det ingen besökstid.
Fanns det möjlighet att få en egen telefon inkopplad på rummet? Ja
Något mer du vill berätta om sjukhuset där du födde barn? -