OLIKA BB RUNTOM I SVERIGE

Enkätsvar: Så här var det där jag födde barn!

Gävle

FRÅGOR SVAR SVAR
SJUKHUS
Vilket sjukhus födde du barn på? Länssjukhuset i Gävle Länssjukhuset i Gävle
Vilket år var det? 2002 2002
Ungefär hur långt har du dit? 3 km 2 mil
Kan du rekommendera andra att föda barn där?
Motivera gärna ditt svar.
Jag kan rekommendera andra att föda där, barnmorskorna jag "avverkade" under förlossningen var helt underbara. Men eftersom jag var förstföderska så har jag ju inget annat att jämföra med... Självklart. Toppen personal som tar tid att lyssna på hur jag mår och hur jag vill ha det.
Var detta det sjukhus där du helst ville föda? Ja. Ja
Om du svarade nej, vart hade du hellre velat föda? - -
FÖRLOSSNING
Vilken sorts förlossning? Vaginal Vaginal
Vilken typ av smärtlindrig använde du dig av? Lustgas och akupunktur Lustgas och tens
Var det någon smärtlindring du hade önskat använda men som inte fanns tillgängligt på ditt sjukhus? - Nej
Hur tycker du att förlossnings-personalen var? Lyssnade de på dina önskemål tycker du? Förlossningspersonalen var underbart gulliga. De lyssnade på mig och mina önskemål, och såg verkligen till att den blivande pappan var "up-to-date" med allt som hände. Barnmorskan var den bästa tänkbara. Fast det var fullbelagt och hon hade det stressigt så tog hon ändå sig tid med oss och lyssnade på hur jag hade det och vad jag ville.
Fick du råd och tips om t ex olika förlossningsställningar? Ja, när krystvärkarna precis börjat fick jag tips om att stå upp inför själva förlossningen, med hjälp av en stor gåstol. Det skulle snabba på hela proceduren.

Sedan fick jag själv välja hur jag ville föda, men efter deras inrådan så födde jag liggandes på sidan (vid det laget var jag själv så pass tagen av allt, så det kändes skönt att någon annan kunde ta besluten).
Ja men jag kunde inte föda stående som jag velat pga för snabb förlossning.
Blev förlossningen ungefär som du hade tänkt dig? Finns det något du hade velat ha på ett annat sätt?! Jag hade inte "på allvar" vågat tänka så mycket inför förlossningen, trots att jag tagit reda på fakta och var bra påläst om allt som sker. Men den känslomässiga biten tar över, och på ett sådant brutalt sätt, så att alla fakta man läst in flyger all världens väg. Till syvende och sist så är jag nöjd med förlossningen, och vet inte med mig att jag ville ha det annorlunda. Trodde det skulle gå lättare men värkarna stannade av den här gången också så det blev som förra gången
BB
Hur länge stannade ni på BB? 3 dygn. 1 dygn
Hade ni velat stanna längre/ kortare tid? I så fall, varför?! Jag hade gärna stannat någon dag till, men p.g.a. överbeläggning blev det inte längre vistelse. Jag hade kunnat stanna längre om jag sluppit dela rum med okända män, anser att det måste finnas rum för oss som inte har våra män med på BB och vi ska slippa dela rum med andras karlar.
Hur var personalen på BB? Gävle BB kallar sig för amningsvänliga. Amningsaggresiva är ett mer passande ord. "Mammor har ammat i flera tusen år" fick jag höra när min amning inte alls fungerade. "Vill du så kan du!" Inga goda råd, utan bara tryck och kläm från deras sida. Under normala omständigheter hade jag blivit asförbannad, men som jag fått erfara så löper hormonerna amok i kroppen efter en förlossning, och man är knappast sig själv, så jag teg och led. Tyvärr... Nu såhär i efterhand har jag tagit kontakt igen för att diskutera det som jag upplevde som ett problem, men utan framgång. Tråkigt att fler kommer att uppleva samma press/stress. Stressiga och ständigt diskuterande amning
Kände ni någon press från personalens sida att ni måste åka hem från BB så snart som möjligt? Ja Nej
Tänkte du något på hur atmosfären på BB kändes? Stressigt. Personal som borde bytt yrke för minst 10 år sedan, ovilja att lyssna på amningsproblem. Körde standardmallar på allas problem utan hänsyn till personen bakom. Med mera, med mera. (Inte alls som förlossningspersonalen.) Nej, min kritik mot BB:s personal är inte nådig. Det var nog både stressigt och lugnt lite beroende på vilken tid på dagen det var.
Fick ni eget rum på BB eller dela med andra? Hur var detta tycker du? Hade du önskat annorlunda? Delade med tre andra nyblivna mammor, samt deras sambos.... Totalt var vi som flest sju vuxna personer nattetid, och fyra skrikande nyfödda bebisar. Och det enda som skiljer oss i detta trånga rum är draperier. Kaos är ett beskrivande ord. Det var stressigt att inte kunna vara i ett rum med bara kvinnor, inte roligt att ha fullt med karlar runt omkring en när man ska gå till duschen osv. Jag anser att man ska bli tillfrågad om det är okej att det ligger män på salen tillsammans med oss som SKA vara där, ingen ska tvingas till att dela rum med män om man själv inte vill.
Hade pappan möjlighet att stanna kvar på BB över natten? Ja Ja
Hur tyckte du rummen var? Trivsamma eller ej?
Något du tycker kunde förbättras?
Sterila, trånga. Lämnar mycket att önska i myshetsfaktor. Å andra sidan vet jag inte om man just då är i stånd att bry sig så mycket. Det ska inte vara dessa stora salar med endast draperier mellan sängarna. Lite mer färg på väggarna skulle inte skada.
Hur tyckte du maten var under BB-vistelsen? Helt okej Helt okej
Fick ni tillräckligt med hjälp på BB?
T ex med blöjbyten, bada barnet, amning?
Blöjbyten: 1 lektion
Bad: 1 övervakat bad
Sedan var det ut i verkligheten direkt, utan initiativ till hjälp från personalen. Självklart fick vi assistans om vi bad om det, men då fick vi gå och rycka i den redan så stressade personalen.

Amningen däremot verkade det läggas ner enormt mycket tid på. Stor vikt lades vid att ständigt trycka in både personalens egna privata åsikter (vilket borde ignoreras, det inser jag nu i efterhand) och skuldbelägga de som inte vill eller kan amma. Så nog fick jag "hjälp" med amningen allt.
Med amning var dom mer än villiga att hjälpa till men sämre när det gällde själva omvårdnaden av barnet.
Fanns det blöjor att få på BB?
Om ja, vilken sort? Fortsatte ni med samma sort hemma sen?
Ja, vi fick Pampers Newborn, och ja, vi har gått på reklamkuppen som Pampers gjort på landets BB-avdelningar.. så, jag erkänner, vi använder Pampers. På BB hade dom Pampers och vi har använt ett sånt paket hemma sedan bytte vi till Libero för vår lille son kissade igenom Pampers blöjorna.
Fanns det bindor att få?
Om ja, hur tycker du att de var?
Ja, det fanns bindor i obegränsad tillgång. De var stora och otympliga, men jag kom att inse att det behövdes så pass stora bindor. Ja det fanns bindor men bara i en storlek. Skulle vara bra med åtminstone två olika storlekar.
Hade du packat en väska innan ni åkte till BB? Nämn gärna några saker du tycker den ska innehålla. Ja, jag packade väskan. Och jag har som så många andra blivande mammor läst alla dessa listor på vad man bör ta med sig, och det enda som jag saknat på dessa listor är något jag fick av min kära lillasyster - som själv har två barn, så hon visste av personlig erfarenhet - läppcerat. Luften på BB/Förlossningen är obegripligt torr. Läppcerat är ett måste! Jag hade inte tagit med mig mycket men det är skönt att ha sina egna kläder, något att läsa och ett lypsyl för man blir väldigt torr om läpparna där
Fick ni med er en påse "babybag" med prover på olika barnprodukter och sånt när ni åkte hem? Ja Ja
Fungerade det bra med besökstiderna på BB? Sådär Ja och personalen var lite flexibel när det gällde pappor som hade en bit att åka.
Fanns det möjlighet att få en egen telefon inkopplad på rummet? Ja Ja
Något mer du vill berätta om sjukhuset där du födde barn? - Förlossningen är jättebra och BB kan bli bättre om man släpper lite på amningshysterin och byter ut personal som skulle ha slutat för många år sedan.