Kvinnor berättar om tiden efter förlossningen...

Att kvinnor upplever sina förlossningar väldigt olika är helt klart.
Här nedan kan ni läsa om hur några kvinnor upplevde sina förlossningar och tiden därefter.
De berättar om hur olika sorters smärtlindringar fungerade eller ej, hur det kändes att bli sydd där nere,
hur de upplevde underlivet och sexlivet efter barnet fötts,
eventuella depressioner, första toalettbesöken efter förlossningen och en hel del annat.

De rutorna som är markerade med mörkare färg är de som fött barn med kejsarsnitt.

25 år, 1 barn,
katastrof/akutsnitt,
epidural och lustgas
30 år, 1 barn,
vaginal,
epidural
22 år, 1 barn, vaginal, epidural, lustgas och akupunktur
"Det var en hemskt jobbig förlossning!" "Det tog nog 24 timmar innan jag verkligen förstod att han var min och att allting var på riktigt." "I början blödde det ju helt otroligt mycket, Libresse - släng dej i väggen liksom, här var det blöjor som gällde ;o)"
     
27 år, 1 barn, vaginal, epidural, lustgas och akupunktur 26 år, 1 barn,
vaginal,
lustgas och akupunktur
27 år, 1 barn,
vaginal,
epidural och lustgas
"Jag blev klippt och var givetvis nyfiken på hur det såg ut nere. Tittade i spegel hemma och vrålade rakt ut av skräck till min man att komma." "Ett tips till förstföderskor är att tänka mer på pappan. Jag trodde att jag gjorde det tillräckligt, men det dröjde flera år innan han kände att han var en del i familjen." "Det var inte så farligt som jag hade tänkt mig. Det är det bästa som jag har gått igenom. Det tog 15 timmar från första värken tills hon kom ut."
     
27 år, 4 barn,
vaginal,
lustgas
27 år, 1 barn,
vaginal,
lustgas
22 år, 1 barn,
vaginal,
lustgas och akupunktur
"Hade gärna haft nån att prata med, t ex nån annan som precis fått barn. Så jag tycker att det borde finnas större salar för dom som vill ha det." "Jag såg inget lustigt i lustgas och skrattade inte värst mycket heller som många tror att man gör, man blir snurrig och man blir lite borta i huvet." "Det gjorde mindre ont än jag hade trott. Hade föreställt mig att jag mer eller mindre skulle dö, men det gjorde man ju tack och lov inte! :-)"
     
29 år, 1 barn,
vaginal,
lustgas
23 år, 1 barn,
vaginal,
epidural och lustgas
21 år, 1 barn,
vaginal,
lustgas
"Första gången jag gjorde det var på efterkontrollen och då blev jag nästan gråtfärdig trots att det inte såg så hemskt ut." "Fick inte sova, massor av folk, jag hade feber och samtidigt låtsas att allt var bra när jag mådde piss." "Hade en fruktansvärd träningsvärk i hela kroppen en vecka efter förlossningen..."
     
26 år, 1 barn,
vaginal,
epidural, lustgas
29 år, 1 barn,
vaginal,
ingen bedövning
29 år, 1 barn,
vaginal,
epidural
"10 v efter förlossningen hade vi samlag. Det var inte farligt, gjorde inte ont, men jag var mycket spänd över detta." "Det var kärlek vid första ögonkastet. Min första tanke var att han hade sin pappas öron." "Då hon frågade mig hur jag upplevde förlossningen började jag störtgråta och hon såg till att jag fick komma till BB för ett eftersnack."
     
27 år, 2 barn,
vaginal,
epidural och lustgas
37 år, 3 barn,
fött både vaginal och akutsnitt
epidural, lustgas, bäckenbottenbed., tens och morfin
23 år, 1 barn,
vaginal,
lustgas
"Det gick bra att gå på toaletten efteråt. Det gjorde inte ont för jag satt med en handdusch. Visst spännde man sig, men det gick faktiskt ändå rätt bra tycker jag." "Mer mage kvar efter än vad jag hade trott. Mycket svårt att gå ner i vikt. Kroppen har förändrats mycket." "Min förlossning var underbar tycker jag. Tog ca 6 timmar. Jag trodde att värkarna skulle vara mycket värre än vad de var."
     
24 år, 1 barn, vaginal,
lustgas, bäckenbottenbed, akupunktur, sterila kvaddlar, morfin
36 år, 4 barn,
vaginal,
lustgas
28 år, 1 barn,
vaginal,
lustgas
"Det tog ca 42 tim, gjorde fruktansvärt ont men fler ska det bli..." "Alla gånger, förutom den första gången, har jag haft otroligt smärtsamma eftervärkar." "Gjorde inte speciellt ont, men var lite irriterande, eftersom jag tyckte att allt borde vara klart då!"
     
29 år, 1 barn,
vaginal,
lustgas
28 år, 1 barn,
vaginal,
epidural och lustgas
29 år, 1 barn,
vaginal,
lustgas
"Knep ett tag, men fick ingen info på BB eller efterkonrollen. Har blivit lite svårare att hålla tätt speciellt om man är väldigt kissnödig." "Epiduralen var en mirakel och jag fick inga biverkningar." "Till en början tyckte jag lustgasen var jätteäcklig, men då jag väl kom på tekniken och märkte dess verkan så blev vi dom bästa vänner och den funkade perfekt för min del!"
     
29 år, 1 barn,
vaginal,
epidural och lustgas
21 år, 1 barn,
vaginal,
lustgas
27 år, 1 barn,
vaginal,
lustgas och bäckenbottenbed.
"Tredje dagen fick jag ett gråtanfall som höll på i några timmar. Personal på avdelningen kom in till mig och pratade och det kändes bra." "Men så har jag opererat brösten så dem är jag väldigt nöjd med..." "I dag tycker jag inte att det gjorde ont men ett par timmar efter när jag pratade med min syster så hade jag sagt:
- Vad du än gör så skaffa inga barn för det var det jävligaste jag varit med om."
     
27 år, 1 barn,
vaginal,
lustgas, epidural, akupunktur, övrigt
32 år, 1 barn,
vaginal,
lustgas, akupunktur, tens
31 år, 3 barn,
vaginal,
lustgas
"Även att förlossningen och första tiden efter var tuff så är vår son det underbaraste som hänt i mitt liv!
Jag älskar honom så!"
"När vårt barn var två månader åkte vi till Grekland i två veckor och latade oss - då blev vi verkligen en familj och min man började förstå på allvar vad som hände när han var på jobbet eller låg och sov." "Kändes som en blandning av taggtrådstängsel och babianstjärt beroende på vilken del man tänker på."
     
27 år, 1 barn,
vaginal,
lustgas och akupunktur
28 år, 2 barn,
vaginal,
epidural och bäckenbottenbed.
40 år, 1 barn,
vaginal,
epidural och lustgas
"Jag kände ingen omedelbar kärlek, jag hade svårt att tro att hon ens var min. Men jag kände mig lättad och stolt och tyckte att hon var sötast i världen ändå." "Jag kom till himelriket efter bedövningarna... och stannade i himlen. En stund i allafall." "Inget saknades utom då en plats till mig..... Platsläget och personalbristen är en fråga som måste lösas politiskt. Utan drägliga arbetsvillkor och bra lön har vi snart inga duktiga människor kvar i vården."
     
21 år, 1 barn,
vaginal,
epidural, lustgas och akupunktur
32 år, 1 barn,
vaginal,
tens
29 år, 1 barn, akutsnitt,
epidural, lustgas, akupunktur och tens
"Var egentligen inte alls beredd på att få komma hem med en bebis. Jag hade varit så inställd på förlossningen bara, så tiden efter blev lite bortglömd i förberedningarna." "Jag förstår depressioner och frustration mycket väl, men jag har hanterat det genom att försöka att hela tiden se det i ett större perspektiv. Det rör sig om en så kort tid av mitt liv..." "Inga problem. Han sov nästan hela nätterna mellan oss dom 3 första månaderna."
     
30 år, 1 barn, katastrofsnitt,
epidural och tens
27 år, 1 barn, vaginal,
lustgas
36 år, 1 barn, vaginal,
epidural, lustgas
och sterila kvaddlar
"Det gjorde grymt ont den
första veckan efteråt. De första dagarna var hemska, kunde inte röra mig eller lyfta mitt barn utan att bli svimfärdig."
"Vi skall i början av januari få vårt andra barn. Ett och ett halvt år efter vår dotter. Jag ser nu fram emot förlossningen och den första tiden. Med första barnet visste man inte vad man skulle vänta sig, vad som skulle komma. Det vet man lite mera nu." "Jag hade svårt att känna mig som en "riktig mamma". Oroade mig mycket över att jag inte var tillräckligt bra."
     
23 år, 2 barn, vaginal och akutsnitt, epidural 28 år, 1 barn,
vaginal, lustgas
36 år, 1 barn,
vaginal,
epidural och lustgas
"Blev sydd med ett stygn min första förlossning som var vaginal. Kändes inte, var omtumlad." "Ja, jag kände omedelbar kärlek till min son. Minns inte vad jag tänkte. Allt var så omtumlande och jag var trött." "Epiduralen tog bort alla värkar, alltså inte bara smärtan, så om jag ska föda fler barn vill jag försöka utan!!"
     
31 år, 1 barn,
vaginal,
epidural och akupunktur
33 år, 2 barn,
vaginal,
lustgas
28 år, 1 barn,
vaginal,
lustgas och tens
"När han låg på mitt bröst sa jag till min son:  - Nu släpper jag dig aldrig!" "Tog 4-5 månader innan kilona var borta. Mer nöjd med min kropp nu efteråt än innan. Tycker den är snyggare i alla avseenden utom brösten." "Det behöver inte göra jätteont eller vara jättejobbigt, även om det tyvärr är så för en del. Det viktigaste för mig var ändå att jag kunde slappna av. Hoppas att du får lika fin upplevelse som jag och att du minns den med lika stor glädje."
     
30 år, 1 barn,
akut/katastrof-snitt,
spinalbedövning
35 år, 4 barn,
planerat snitt,
epidural, lustgas, sterila kvaddlar
23 år, 2 barn,
vaginal, lustgas
"Tack vare diskussionsgrupperna på nätet och tiden på neonatalen har vi sluppit många onödiga orosmoment: vi hade grundkursen i ryggmärgen när vi fick hem henne!" "Det är underbart att få barn!!! Oavsett HUR man får barn så är det en gåva! Jag är lycklig över de barn jag fått trots att det inte har gått så bra, jag har nämligen haft oturen att förlora tre av mina fyra. Men när jag ser på det som hänt så ser jag det vackra och försöker komma ihåg ljuspunkterna så mycket jag kan." "Men det är verkligen skillnad på att föda barn och föda barn. Denna gången så hade jag inte ont i underlivet, kunde gå långpromenad efter fyra dagar och kunde röra mej fritt."
     
28 år, 1 barn,
vaginal,
epidural och lustgas
30 år, 1 barn,
vaginal,
epidural och lustgas
29 år, 1 barn,
vaginal,
lustgas och tens
"Visst var man tröttare än vanligt men det gick att sova när barnet sov." "Jag hade också blivit uppmanad att amma, till varje pris, så jag ammade nästan livet ur mig! En läkare sa till slut att jag skulle sova 3 nätter i rad och sedan minst 3 nätter i veckan för annars skulle jag hamna på psyket." "Dom tog för givet att amningen skulle funka, och sa aldrig att:
- OM du skulle känna att det inte går så är det helt ok. Det är inget fel med det!"
     
26 år, 2 barn, vaginal, epidural, lustgas, bäckenbottenbed. och akupunktur. 28 år, 1 barn,
vaginal,
lustgas och tens
36 år, 1 barn, vaginal,
epidural, lustgas, tens, sterila kvaddlar + övrigt
"Allt gick jättebra! Jag var inställd på att det inte skulle bli så mycket sömn och då var allt mycket lättare att ta." "Men det var svårt att säga nej till alla som ville komma, man kunde ju inte direkt skylla på att bebisen var jobbig. Nu i efterhand inser jag ju att jag borde sagt ifrån ändå, men det är inte så lätt." "Jag trodde inte att jag någonsin skulle bli mamma efter en lång tids barnlöshet, så detta är det bästa som hänt mig. Jag har verkligen njutit av min mammaledighet och mitt barn är sötast i världen."
     
27 år, 2 barn,
akutsnitt och planerat snitt,
epidural och lustgas
25 år, 1 barn,
vaginal,
lustgas och tens
25 år, 1 barn,
vaginal,
lustgas och tens
"Mer ont än jag förställt mig, men så slutade den första med snitt. Den andra förlossningen var med planerat snitt och den var underbar!" "Ja, jag älskade honom omedelbart. Han var blå så jag kläckte ur mig:
-  Lever han?"

"Kroppen ser likadan ut - utom ärret efter navelpiercingen som är lite utsträckt."
     
26 år, 1 barn,
vaginal,
ingen bedövning
30 år, 1 barn,
vaginal,
epidural, lustgas, övrigt
27 år, 1 barn,
katastrofsnitt,
epidural, lustgas, tens
"Min dotter föddes ju 7 veckor för tidigt så jag fick inte ta hem henne förrän efter 3 veckor. Det var jätte jobbigt. Att åka hem varje kväll och lämna henne var det värsta jag någonsin gjort." "Förlossningen är inte alls så hemsk som man gärna vill tro innan. Varför skaffar många ett eller flera barn till efter det första i såfall?" "Att bli nedsövd och katastrofsnittad var djävulskt! Förstod inte vad som hände, allt gick bara så fort."
     
27 år, 2 barn,
vaginal,
lustgas och akupunktur
23 år, 1 barn,
vaginal,
lustgas och epidural
29 år, 1 barn,
vaginal,
lustgas
"Det tog 6 långa veckor!!! Första gången var det en överraskning, ingen hade sagt att man hade som mens under så lång tid... " "Jag hade föreställt mej långa promenader i korridoren fram och tillbaka..., tänkte bada, ville absolut inte liga ner och föda..men, men, det blir aldrig som man har tänkt sej..!" "Den första tiden var jobbig, tyckte vi då. Efter några veckor fick vår son kolik och då tedde sig de första veckorna som rena semestern."
     
32 år, 1 barn,
vaginal,
lustgas
30 år, 1 barn,
vaginal,
lustgas och epidural
27 år, 3 barn,
vaginal,
ingen bedövning
"Jag tycker snarare att sexlusten minskade när vår dotter blev äldre och mer krävande... fast nu väntar vi vårt andra barn i oktober så visst får vi till det ibland nu också!" "Jag kunde inte tala, inte be om EDA, och när jag säger att jag ville dö, så är det inte bara som man säger, jag hade tagit livet av mig om jag kunnat då." "Jag kände en sorts tomhetskänsla. Kanske beror på att man sett fram emot nåt så länge och sen är det plötsligt över, mage och sparkarna är försvunna."
     
29 år, 2 barn, vaginal,
epidural, lustgas, sterila kvaddlar och morfin
34 år, 3 barn,
vaginal,
lustgas
30 år, 1 barn, vaginal,
epidural, lustgas, akupunktur, övrigt
"Visste inte att man skulle blöda??? Vaa skall man drypa en massa blod???? Blödde rejält de två första veckorna efter första barnet." "Lustgasen var enormt bra, jag är glad att jag klarade av förlossningen med bara den." "Nej, det gjorde jag inte. Och jag trodde länge att det var något fel på mig för det. Man hade ju hört om den där himlastormande ögonblickliga förälskelsen. Vågade därför inte riktigt prata med någon om det - jag var ju en dålig mamma... "
     
32 år, 1 barn,
vaginal,
ingen bedövning
31 år, 1 barn,
vaginal,
epidural och lustgas
31 år, 1 barn,
akut/katastrof-snitt,
epidural och lustgas
"Vi hade varit ihop i 10 år innan vi fick barn, så vi trodde att vi kände varann väl. Jag funderade allvarligt på skilsmässa. Idag är jag så glad att vi inte valde den utvägen!" "Direkt efter blev jag förvånad att magen dragit ihop sig så snabbt. Efter ca 2 veckor vägde jag som innan och efter bara 4 dagar kunde jag ha mina jeans igen." "Trots att det tog lång tid och att det till slut blev snitt tycker jag inte att förlossningen var jobbig. Jag gör gärna om det igen!!"
     
31 år, 1 barn,
vaginal,
epidural och lustgas
30 år, 3 barn, vaginal,
epidural, lustgas och bäckenbottenbed.
26 år, 1 barn, akutsnitt,
epidural, lustgas, akupunktur, tens, övrigt
"Jag var mycket skeptisk mot EDA:n, men i så här i efterhand känns det som jag inte hade överlevt om jag inte fått den. Perfekt. Den gav mig en chans att återhämta mig." "Att de kan bli mer lyhörda för ens önskemål och behandla en med respekt även om man är ung. Inte ignorera om man mår dåligt." "Är besviken på att all information är så fokuserad på förlossningen. Sen då, de första dygnen innan mjölken runnit till och bebisen skriker hela tiden och man själv är helt handikappad. Det var en chockupplevelse."
     
31 år, 2 barn,
vaginal,
lustgas
25 år, 1 barn,
vaginal,
lustgas
19 år, 1 barn,
vaginal,
epidural och lustgas
"Totalt utmattad på grund av sömnbrist. Mitt större barn var ovan vid babyskrik på natten." "Mitt barn fick kramper och slutade andas när hon var 1,5 dygn gammal. Personalen var jättebra under den perioden." "Så dom första åtta timmarna så hade han ingen blöja på sig bara en massa filtar. Vi visste inte om vi fick ta på honom kläder, så när sköterskan kom in på morgonen och påpekade det så kände vi oss lite dumma. "
     
30 år, 2 barn,
vaginal,
epidural, lustgas och morfin
23 år, 1 barn,
vaginal,
lustgas och morfin
29 år, 1 barn,
vaginal,
lustgas
"Jag blev sydd efter båda förlossningarna. Efter den andra fick jag ett haematom (vet inte exakt, men som ett stort blåmärke) så min ena skinka såg ut som en blodpudding... behövde opereras två gånger." "Det var en spännande men samtidigt jobbig tid hemma. Det var ju så mycket som var förändrat!"
 
"Det kändes lite, men det var mest att man ville att allt skulle vara klart när barnet hade kommit ut. Man ville vara ifred."
     
29 år, 1 barn,
vaginal,
epidural och bäckenbottenbed.
29 år, 1 barn,
vaginal, lustgas
24 år, 1 barn,
vaginal
"Blandade känslor. Allt var så fantastiskt och även jobbigt. Man får ju inte så mycket sömn, så man blir väldigt känslig." "Jag hann inte sova så mycket, blev så lättretlig och var mycket ledsen och nere tidvis, men efter att ha fått sova ikapp blev det bättre." "Blev ej betrodd på förlossningen om att vattnet hade gått och att jag hade riktiga värkar. Därför kom barnmorskan inte in till mig så ofta. Men när det blev personalbyte på morgonen så hade jag krystvärkar och 40 min senare var flickan född. "
     
40 år, 2 barn,
vaginal,
epidural, lustgas och tens
24 år, 1 barn,
vaginal, lustgas, akupunktur och tens
26 år, 1 barn,
vaginal,
epidural, lustgas och akupunktur
"Jag tyckte det blev väldigt jobbigt i och med att vi hade en treåring hemma som krävde väldigt mycket uppmärksamhet. Första veckan blev jag chockad över vilket monster 3-åringen kunde vara." "Det kändes som om man blivit överkörd av en lastbil och att allting skulle ramla ut när som helst. Det gjorde mer ont efteråt, än under själva förlossningen."
 
"Dom hade gärna kunnat berätta lite om att det kan uppstå problem när mjölken rinner till. Det skulle visas en amningsfilm varje dag, men den såg jag inte röken av."
     
29 år, 1 barn,
vaginal,
lustgas
Det kom ett mail med en berättelse om tiden efter förlossningen... 30 år, 1 barn,
vaginal,
lustgas och akupunktur
"Himla mycket tvättande blir det!! =)" "Jag har precis kommit hem efter att ha fött en liten flicka den 4/8-01..." "Allt kändes overkligt! Att jag var mamma och att den där bebisen var min, kommer jag att klara det här nu då????"
     
31 år, 1 barn,
akutsnitt,
lustgas
36 år, 2 barn, vaginal,
epidural och lustgas
26 år, 1 barn,
vaginal,
epidural och lustgas
"Jag hoppas att det sker mer forskning kring detta med leverpåverkan/ klåda. Det var ingen rolig upplevelse. Att inte bli bemött med vetskap om hur hemskt det var, är mycket frustrerande." "Efter andra barnet hade jag ganska rejäla eftervärkar. Det kändes som om hela magen knöt sig, och vred sig. Så jag fick tabletter mot det." "Det var underbart men lite läskigt att komma hem och var ensamma med den lille utan professionell hjälp utanför dörren."
     
31 år, 3 barn,
har fött med både snitt och vaginalt
31 år, 1 barn,
vaginal,
lustgas
24 år, 1 barn,
vaginal,
epidural och lustgas
 "i BB-krisens Sverige känns det som om omföderskor skall klara sig helt själva. Det var ingen som hade tid för mig och min baby. Jag förstår kvinnor som väljer att föda hemma." "Allt gick så himla fort, så mentalt hann jag inte ställa in mig på att det var nu, sju veckor för tidigt som jag skulle bli mamma." "Önskar ingen annan föderska detta öde, det värsta jag varit med om. Är livrädd för att föda barn och att råka ut för samma sak igen."