De följande sex veckorna efter förlossningen...

Varför känner jag mig så deprimerad?
"Jag har allt jag någonsin önskat mig; en underbar man och en ljuvlig nyfödd bebis.
Trots detta känner jag mig så nere. Varför?!"

Varför drabbas nästan hälften av alla nyblivna mammor av att känna så här under en av deras lyckligaste stunder i deras liv? Många experter har forskat i detta och kommit fram till några orsaker.

Som så många andra gånger under kvinnans liv får vi skylla på hormonerna. Efter förlossningen minskar mängden av östrogen och progesterone i kroppen, och detta kan i sin tur påverka humöret precis som det gör precis före vi ska ha mens. Kvinnor är olika känsliga för dessa hormonsvängningar, vilket medför att bara vissa och inte alla drabbas.

Vanligast är att depressionen infaller på den tredje dagen efter förlossningen, men kan slå till precis när som helst under det första året. Det är vanligare för kvinnor som fött barn tidigare
än för förstagångsföderskor att drabbas av depressioner efter förlossningen.

Några andra orsaker till depression förutom hormonsvängningar kan vara:

- Någon annan tar uppmärksamheten ifrån dig
Från att själv ha varit i centrum med den stora vackra magen,
så är det nu den nya lilla familjemedlemmen som tar all uppmärksamhet.
Besökare beundrar bebisen och glömmer ofta bort dig och hur du mår.

- Att vara på sjukhus
Ibland kan det kännas som du själv inte har den kontroll över ditt liv och din bebis som du skulle vilja, medan ni fortfarande är kvar på sjukhuset, utan du vill bara hem. Andra känner dock tvärtom att det bara är skönt att vara på sjukhuset och känna att andra personer finns runtomkring, som kan hjälpa till och som man kan vända sig till om man har funderingar.

- Att åka hem
Visst kan det kännas skönt att äntligen få komma hem. Men ibland kan det helt enkelt bli för mycket! Man är fortfarande trött efter förlossningen och omställningen kan vara stor. Har man dessutom barn tidigare att ta hand om och ingen som hjälper till kan det kännas extra jobbigt.

- Utmattad
För lite sömn de första veckorna och att ha hand om en nyfödd kan göra att du inte känner dig tillräcklig som mamma. Dessutom kanske släkt och vänner vill komma och besöka er. Det kan kännas svårt att säga ifrån, men orkar man inte med besök precis i början, ska man nog ändå försöka be dem komma tillbaka en annan dag.

- Besvikelse
Kanske blev det inte precis som du hade förväntat dig. Bebisen är så liten, så röd, så oproportionerlig och bara skriker. Hon eller han är inte alls som den perfekta bebis som du hade målat upp i dina fantasier. Kanske var det "fel" kön på bebisen? Förlossningen blev kanske inte riktigt heller som du hade förväntat dig, och du kan känna dig misslyckad.

- Olycklig över hur du ser ut
Innan var du tjock och gravid - nu är du bara tjock!
Du står inte ut med att ha på dig mammakläder, men inte mycket annat verkar passa. Att se sig själv i spegeln den första tiden efter förlossningen är inte alltid så upplyftande. Blek, mörka ringar under ögonen, risigt hår och en mage som dallrar.

Bara genom att läsa igenom dessa punkter kan nästan göra en deprimerad. Men vad som är bra att veta om depressionen som man kan drabbas av efter en förlossning är att den sällan varar speciellt länge. Inom ett par dagar brukar de flesta kvinnor må lite bättre igen.

 

Hur lång tid tar det att åter få den vikt och figur man hade innan graviditeten?
"Jag visste att jag inte skulle vara redo att sätta på mig en bikini direkt efter förlossningen,
men nu har det gått en vecka och jag ser fortfarande ut som jag är i sjätte månaden.

Även om man går ner i vikt snabbare efter en förlossning än man gör under tre olika bantningskurer tillsammans, så finns det ändå många kvinnor som inte tycker att viktminskningen går snabbt nog. Särskilt när man ser sin kropp i spegeln dagarna efter förlossningen kan man tycka att man fortfarande ser gravid ut. Men lyckligtvis brukar de flesta kunna plocka undan sina mammakläder inom de närmaste en eller två månaderna.

Hur snabbt du återfår din ursprungliga vikt beror förstås på hur många kilon du ökade under graviditeten. Att få den kroppsform du hade innan kan ta lite längre tid, och det är inte heller helt säkert att din kropp någonsin igen kommer se ut precis som den gjorde innan.

Direkt efter förlossningen är livmodern fortfarande ganska stor, och det tar upp till sex veckor innan den dragit sig ihop helt. Detta gör förstås sitt till att din mage är en aning större. Dessutom finns en hel del vätska där inne som stöts ut under de första dagarna efter förlossningen. Magmusklerna och skinnet har under graviditeten töjts ut rejält, och det krävs ofta en hel del träning och tid för att få magen att se ut som den gjorde innan du blev gravid.

Banta bör man dock inte göra så länge man ammar. Däremot se till att man äter näringsrik och bra mat. Amningen i sig gör ofta att man snabbare återfår sin ursprungliga vikt. Vill man ändå ha hjälp med sin vikt finns ett speciellt program hos viktväktarna som är avsett för ammande kvinnor.

 

Vad kan jag äta då jag ammar?
"Övergår allt jag äter eller dricker in till min bröstmjölk?
Kan något av det vara till skada för bebisen?"

Bröstmjölk innehåller fett, proteiner och kolhydrater. Bröstmjölkens innehåll är inte helt beroende av vad du som mamma stoppar i dig. Även om du inte får i dig tillräckligt med kalorier och fett
för att producera mjölk, så tas detta från dina kroppsreserver och gör att din bröstmjölk får det innehåll den ska ha. En del vitaminer kan i och för sig påverka vitamininnehållet i bröstmjölken.
Vissa mediciner, kryddor och livsmedel kan också övergå i bröstmjölken med olika resultat.

Är du rökare bör du också vara medveten om att många farliga ämnen i cigaretterna övergår i din bröstmjölk. Studier har också visat att rökares bröstmjölk ofta har en mer gråaktig färg än icke-rökares. Tänk också på att rökning nära din bebis kan påverka dess andningsorgan,
och kan också förknippas med plötslig spädbarnsdöd.

Undvik mat som din bebis verkar vara känslig emot. Vitlök, kål, lök, mejeriprodukter och choklad är några vanliga livsmedel som kan ge ökad gasbildning och göra att vissa bebisar får ont i magen.
Undvik också starkt kryddad mat, då kryddorna kan påverka smaken på din bröstmjölk.

Om du tar vitamintabletter ska du ta sådana som är anpassade särskilt för gravida eller ammande kvinnor. Ta inga mediciner utan att först rådgöra med läkare. Tala om att du ammar då du får din medicin utskriven. De flesta läkemedel passerar genom bröstmjölken och vissa kan vara skadliga för bebisen även i små doser.

Undvik alkohol och droger helt då du ammar. En enstaka drink vid något tillfälle gör ingen större skada, men att dagligen dricka alkoholhaltiga drycker kan göra din bebis slö, hämma dess utveckling och påverka nervsystemet negativt. Alkohol kan också göra att din bröstmjölksproduktion minskar.
En annan orsak till att du bör undvika alkohol då du ammar är att risken för att du tappar din bebis
eller på något annat sätt skadar den ökar om du är onykter. Dessutom ökar risken för att ljudnivån kring bebisen blir för hög i samband med alkoholintag.
Droger, som t ex marijuana och heroin, kan redan vid små doser påverka bebisen negativt och ge allvarliga skador.

Ta helst inga laxerande medel. Vissa av dem kan ha laxerande effekt även på din bebis. Öka istället ditt intag av fibrer, dvs ät mycket grovt bröd, grönsaker och frukt.

Undvik att äta all den sorts fisk du blev tillsagd att undvika då du var gravid. Tänk också på att inte få i dig för mycket kemikalier. Därför bör du vara noga med att skala eller tvätta grönsaker och frukt innan du äter dem. Även vissa sötningsmedel innehåller ämnen som inte är bra för barnet.

 

Efter ett kejsarsnitt...
"Jag ska just åka hem, fyra dagar efter att ha gjort ett kejsarsnitt.
Vad kan jag förvänta mig?"

Att behöva mycket hjälp
Be din man, mamma, släkting eller vän att ge en hjälpande hand den första tiden.
Det bästa är att undvika alla lyft, vilket inkluderar såväl lyft av bebisen som hushållsarbete.
Åtminstone första veckan efter snittet. Om du ändå måste lyfta bebisen ska du tänka på
att använda armarna och inte magen. Böj på knäna och inte ryggen.

Lite eller ingen smärta
Om du har ont kan smärtstillande medel som alvedon lindra.

Bättre och bättre allt eftersom dagarna går
Ärret efter snittet kommer att göra ont och vara känsligt under några veckor.
Sköna och mjuka kläder som inte sitter åt kan skydda mot irritation och kännas mest bekvämt.
Det är normalt att det drar, kliar och sticker lite omkring ärret då det läker.
Det kan ta ett tag, ibland flera månader, innan du helt får tillbaka känseln runt snittet.
Men så småningom kommer det kännas bättre och ärret bleknar med tiden.

Får du jätteont, eller ifall området kring där du blev snittad blir knallrött eller om något
brunt, grått, grönt eller gulaktigt läcker ut från såret bör du kontakta en läkare.
Risken finns att du drabbats av en infektion.

Att vänta fyra till sex veckor innan du har samlag igen
Beroende på hur snittet läker och din livmoder drar ihop sig till normal storlek
kan din läkare rekommendera dig att avstå från att ha samlag under de första veckorna.

Börja motionera när smärtan är borta
Då du inte fött vaginalt är det inte säkert du behöver göra knipövningar efter förlossningen.
Koncentrera dig istället på att stärka musklerna i magen. Börja sakta men säkert. Gör några få enkla övningar i början för att sedan gradvis öka på. Ha gärna ett program du följer dagligen. Förvänta dig att det kan ta månader innan du är tillbaka till ditt gamla jag igen.

 

Måste man vänta med att ha sex?
"Min doktor säger att jag bör vänta sex veckor innan jag har samlag
igen, men några av mina vänner säger att detta inte är nödvändigt."

Man får nog lita på att din doktor är mer bekant med din medicinska kondition än dina vänner är.
Hans eller hennes restriktioner är oftast baserade på vad som är bäst för dig, grundat på vilken sorts förlossning du haft, om du blivit klippt eller fått bristningar, och hur snabbt du läker och återhämtar dig.

Åtminstone bör du vänta tills avlaget är borta, vilket brukar ta runt sex veckor.
För ditt eget bästa vill du nog också vänta tills samlag inte längre orsakar obehag i ditt underliv.
Att vänta sex veckor är inte skadligt (åtminstone inte fysiskt), medan att inte vänta kan vara det.

 

Jag känner ingen lust alls att ha sex.
"Ända sedan bebisen föddes har jag inte känt mig speciellt intresserad av sex."

Sex kräver energi, koncentration och tid - några av de saker nyblivna föräldrar ofta inte har så mycket över av. Den nya familjemedlemmen kräver mycket av dig, och det är inte ovanligt att känna sig utmattad efter en rad sömnlösa nätter. Din kropp håller fortfarande på att återhämta sig efter förlossningen och hormonerna håller på att anpassa sig.

Rädsla för att det ska göra ont, att göra skada i underlivet, att inte vara densamma eller att bli gravid alltför snart, kan göra att det känns svårt att börja med sex igen. Amningen kan också påverka din sexlust negativt. Att ha sex kan också stimulera mjölkproduktionen och göra att brösten läcker, vilket kan medföra att det känns allmänt obehagligt.

Allt som allt är det helt normalt och inte speciellt överraskande att din aptit på sex inte är så stor just nu.

 

Kan jag bli gravid då jag ammar?
"Jag trodde inte att man kan bli gravid under den tiden då man ammar.
Nu har jag hört att man visst kan bli det, även om jag inte fått tillbaka mensen ännu."

Du bör inte lita på att amningen helt och hållet skyddar dig från att bli med barn igen. Kvinnor som ammar får i regel tillbaka sin mens senare än kvinnor som inte gör det. Det svåra är bara att veta exakt när mensen kommer tillbaka. Eftersom du kan ha ägglossning innan du fått tillbaka din mens igen innebär detta att du kan bli gravid.
Rådgör med din barnmorska om vilket preventivmedel du ska använda.

 

Jag är totalt utmattad!
"Det är närmare två månader sedan jag fick min bebis,
men nu känner jag mig mer trött än någonsin. Håller jag på att bli sjuk?"

Många nyblivna mödrar beger sig till doktorn och klagar över att de är totalt utmattade, och är övertygad om att hon drabbats av någon allvarlig sjukdom. Symtomen är trötthet som aldrig verkar gå över och total brist på energi.

Det är inte så konstigt att man drabbas av dessa symtom. Inget annat jobb är så känslomässigt och psykiskt påfrestande som att vara mamma. Vanliga jobb är dessutom begränsade till en åttatimmars arbetsdag under fem dagar per vecka, men en mamma får inte ens några lunchraster eller fikapauser. Som nybliven mamma är det mycket nytt att lära sig och vänja sig vid, liksom misstag att göra och problem att lösa.

Om inte allt detta vore tillräckligt går dessutom mycket energi åt till att amma bebisen, och den sönderhackade nattsömnen gör också att du känner dig tröttare än vanligt. Det tar ett tag innan kroppen anpassat sig vid situationen. När din bebis börjat sova bättre om nätterna kommer du också känna att du får mer ork och energi.